tisdag 14 juli 2015

Medberoende symptom

Känner du igen dig i ett gäng av dessa symptom är du förmodligen medberoende ? Vi är egentligen inte medberoende till någon annan. Vi är medberoende till de strategier vi hade till våra föräldrar som barn. Det är att vara styrd av det system man växt upp i. Medberoende är att svika sig själv. Beroende är att ge en känsla av att ta sig själv tillbaka. Psykisk ohälsa är resultatet av vårt medberoende.


För mer läsning rekommenderar jag att ni kollar in den här sidan som handlar just om vad det innebär att vara medberoende. Hur vet jag om jag är medberoende ? Nu när du har bättre förståelse för vad medberoende är, tänkte vi dela med oss utav vanliga tecken som tyder på att du har eller riskerar att utveckla medberoende. Tydliga signaler på att du bör ta hjälp är.


Att vara tillsammans med en alkoholist gör dig lätt till medberoende. Du kan bli fast i ett nät av lögner och leva i ett självbedrägeri. Du är väldigt inriktad på att själv kunna hjälpa din partner alkoholisten, och ser inte att du själv behöver.


Symptom vid medberoende - Som anhörig kan man utveckla olika medberoendebeteenden. De är många uttryck och de behöver inte. Ett personligt gränssystem är en inre mekanism som både skyddar och bevarar en individs kropp, tankar, känslor och beteende.


Människor som är medberoende vet inte vem de är. Andra symptom är att inte kunna säga nej, inte kunna sätta tydliga gränser, att ge till andra men att själv ha svårt för att ta emot. Det värsta är att jag fick utmattningssymptom i samband med stroken och blev sjukskriven. Jättefånigt sagt men jag blir ledsen av det.


Medberoende symptom

Jag är klassisk medberoende , skjutsar honom till macken på söndagar för att i handla st 5:or. Orkar oftast inte diskutera. Detta kan inträffa hos par, men även i familjer, till exempel mellan mor och dotter. Familjemedlemmar förnekar eller förminskar ofta alkoholproblemet.


Oavsiktligt bidrar de till att alkoholisten fortsätter genom att de slätar över problemet eller genom att de tar över ansvaret för familjen eller ekonomin. Ibland talar man här om medberoende. I många fall kan drickandet länge hållas dolt för familj och vårdpersonal. På ett generellt plan kan medberoende beskrivas som en dyfunktionell relation där två individer inte lyckas möta varandras behov.


Det är därför viktigt att du uppmärksammar karaktärsdragen hos medberoende människor: Deras självförtroende beror helt på vad du säger eller inte säger till dem. De tar ansvar för vad som går bortom vad man kan kalla normalt för att möta sin partners behov. Det finns inga gränser mellan den medberoende och deras partner. Ett medberoende är att förneka, dölja, manipulera, vilseleda att någon är beroende – alltså samma ” symptom ” som kännetecknar den beroende dvs den person som man annars skyddar.


Hur uppkommer ett medberoende ? Hur fungerar ett beroende? Vad kan jag få för hjälp? Våga bryta den onda spiralen då du. Vidare har medberoende personer svårt att sätta tydliga gränder och de blir ofta överkörda och är lätt manipulerade samt osäkra som individ.


Medberoende symptom

Hur slutar man vara medberoende ? Det första steget både för en missbrukare och för en medberoende är att göra sig av med problemet och sluta med ovanan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg