tisdag 28 juli 2015

Vem får vårdnaden vid separation

Vem får vårdnaden vid separation

Separation eller skilsmässa - fakta och tips när ni ska separera eller skiljs och har barn. Vilka rättigheter har barn till umgänge? Vad är anknytningsteorin? Var ska barnen vara skivna eller folkbokförda?


Du kan förbereda barnet på att separationen innebär en tid av förändringar och att allt kanske inte kan bestämmas och ordnas med en gång. En separation innebär ofta att barnet får träffa den ena eller båda av er mindre än tidigare, oavsett hur vårdnaden , boendet och umgänget delas upp mellan er vuxna. Vem får behålla kontraktet vid dödsfall eller separation ? Vem behåller kontraktet vid en separation , eller om den ena partnern dör? Och får man lov att lämna kontraktet till sina barn om man avlider?


Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg reder ut. Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa, separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Ta gärna hjälp av jurist för att få det rätt från början.


Det går dock inte att avtala bort hela sambolagen. Boende och umgänge vid separation. Om föräldrarna vill och önskar kan de vända sig till socialtjänsten för att genom samarbetssamtal få hjälp att komma överens i frågor som de inte lyckats lösa. Vid en separation är det i första hand föräldrarna som avgör var barnet ska bo. Den enklaste lösningen är om man själva kommer överens om vem som skall bo kvar.


Kan man inte komma överens och båda parter vill bo kvar så görs en rättslig prövning av vem som har störst behov av bostaden. Domstolen ska även fästa vikt vid att barnet får en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Beroende på barnets ålder och mognad kan även dess een vilja ha betydelse i domstolens bedömning om vem som ska få ensam vårdnad eller om vårdnaden ska vara gemensam.


Socialnämnden ska godkänna avtalet. Vid tvist kan domstol pröva vem som är mest lämplig vårdnadshavare. Om man har gemensam vårdnad och begär överflyttning till ensam vårdnad , krävs väldigt allvarliga skäl för att ändring ska ske. Om du ska separera från föräldern till ditt barn är det viktigt att diskutera hur ni ska dela på barnets försörjning framöver. Barnets försörjning kan påverkas av att ni inte längre lever tillsammans.


En separation kan också förändra vilka bidrag och ersättningar ni kan få från Försäkringskassan. Här kan du läsa om vad som gäller vid skilsmässa och separation , hur en bodelning går till och vad som händer om man inte kan komma överens om vem som ska bo kvar i den gemensamma bostaden. Texterna är skrivna i samarbete med Advokatbyrå Barbro Sjöqvist AB. Makens egendom är giftorättsgods, om den inte är enskild egendom. En hund räknas som egendom och ska tas med i bodelningen.


Eftersom ni båda äger hunden måste ni komma överens om vem av er som får behålla hunden och vem som i stället får ersättning motsvarande hundens värde. Jag har tagit hand om en hund i tre år. Vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation ? Ponera att min flickvän flyttar in i min bostadsrätt som jag äger sedan ett år och som är inköpt för eget boende.


Om vi senare skulle få barn, vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation ? Han ska så småningom flytta 80mil härifrån, så vi kan inte ha delad vårdnad Här är våra argument: Mina: Det var jag som ville ha hunden från första början. Jag fick verkligen tjata för att få köpa henne. Det är jag som har borstat och badat henne. Mina två barn är också väldigt fästa vid henne, och hon ääälskar barn.


Ni kan även få hjälp att avtala om vårdnad , boende och umgänge enligt 6:17a FB. Detta bistår socialnämnden er med. Vid prövning av ert avtal kommer socialnämnden att se till att frågor om vårdnad , boende och umgänge blir ordentligt utredda. Köp ett färdigt som täcker normala behov 2. Anlita en jurist att upprätta avtal. VEM FÅR VÅRDNADEN OM BARNEN?


Gifta har, som huvudregel, båda vårdnaden om gemensamma barn. Man kan beakta om den ena maken kan hyra en annan lägenhet eller på annat sätt skaffa ny bostad. Om det finns gemensamma barn och en av makarna får ensam vårdnad vid skilsmässan brukar denne också anses ha störst behov av att få bo kvar.


Vem får vårdnaden vid separation

Flytta vid gemensam vårdnad om barnen. Får man flytta var man vill? Får en förälder ta med sig barnet till en annan kommun?


Regler vid flytt med barn vid gemensam vårdnad och växelvis boende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg