tisdag 28 juli 2015

Asperger självmord

Personer med asperger är en högriskgrupp när det gäller självmord och vården behöver bli bättre på att fånga upp dem, betonar Helles. Vi är generellt ganska dåliga på att säga vem som kommer att begå självmord , men personer med asperger har ett lite annat tänkande kring självmord , mer rationellt. Då innebär det dubbelt så hög risk för suicid i autismgruppen. Finns det någon officiell information kring om antalet självmord är högre bland personer med aspergers än bland befolkningen generellt?


Och vad gör man om någon man känner (kanske via nätet) har aspergers , undviker andra människor och lever rätt ensamt liv, och verkar få återkommande självmordstankar? Sen är det svårt att isolera sig när man har man och barn. Milde tid vad jag önskar att jag total brakat innan jag fick barn, ag visste at tjag var usel.


Jag blev diagnotiserad med asperger när jag var år, och har levt med det sedan dess. Då jag växte upp i småstad så började alla märka att jag hade asperger. Jag kände mig därför obekväm att bara gå ut ur huset. Min asperger är skyldigheten till att människor har tagit avstånd och rådissat mig genom åren. För varje fullbordat självmord kan man räkna med att det är tio gånger så många självmordsförsök och hundra gånger så många personer som har självmordstankar.


Asperger självmord

Det uppskattas att 3-procent av den vuxna befolkningen gjort minst ett självmordsförsök. Antalet självmord har sjunkit de senaste decennierna – utom bland ungdomar. Gruppen med autismspektrumtillstånd utan samtidig intellektuell funktionsnedsättning hade högre risk särskilt i en specifik dödsorsak: självmord.


Det finns ett mycket tydligt samband mellan autismspektrumtillstånd utan intellektuell funktionsnedsättning och förhöjd självmordsrisk. Vad själva uttrycket socialt självmord beträffar så är det inget jag stött på förut men det är ju lätt att förstå, att man blir utfryst av sin grupp. Inget är folk så rädda för som det. Sedan kan jag tänka mig att det är mycket som är socialt självmord i de åren.


Men det här var verkligen lamt. Frågade du vad kollegan. Den omtanke och den lugnande och skyddande hjälp du ger ett ångestfyllt barn med Aspergers syndrom för att hantera sin ilska kanske inte räcker för ett barn med bipolär sjukdom. Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som yttrar sig med att man har ett annorlunda tankesätt och uppfattning om omvärlden.


Aspergers kan vara ärftligt, men beror inte på psykosociala faktorer från barndomen. Först brukar du få träffa en läkare eller en psykolog som gör en första bedömning. Jill fick diagnosen Aspergers syndrom som 10-åring och berättar att hon fått väldigt mycket stöd både av skola, vård och familjen. Och det har gjort hela skillnaden för henne.


Asperger självmord

Uppmärksamhets- och hyperaktivitetsproblem (ADH Attention Deficit Hyperactivity Disorder), Aspergers syndrom, autism och Tourettes syndrom brukar i Sverige kallas för neuropsykiatriska tillstånd. Det är viktigt att vara öppen och se möjligheterna i de olikheter som vi människor har! Generella och specifika inlärningsstörningar brukar räknas till denna grupp. The first step is usually to meet a doctor or psychologist who performs an initial evaluation. Kan inte sluta tänka på det.


Speciellt när det kommer till jobb att jag inte kan sluta tänka på saker i jobbet eller hur det ska gå. Jag har börjat på antidepp eftersom jag hade såna extrema självmordstankar. Dom har försvunnit men inte min besatthet.


Någon annan med Asperger eller bipolär som känner igen sig ? Joanna är speedwayfantasten från Hagfors som vid års ålder fick diagnosen Aspergers syndrom. Då var det redan för sent, för hon hade försökt att ta sitt liv för första gången redan som åring. Sen väntade många år med psykisk ohälsa, psykiatrisk slutenvår års självskadebeteende och åtta självmordsförsök. När man mår psykiskt dåligt kan förmågan att hitta lösningar på problem bli tillfälligt nedsatt och då kan självmord framstå som en utväg.


Om du förlorat någon eller något. Tankar på självmord kan komma i samband med att du har förlorat en person som betyder mycket för dig, till exempel vid ett dödsfall eller en separation. Autism spektra” och om du tror att du har de ta kontakt med ”neuropsykologiska” de gör utredningar gällande sådant. I juli i år begick 13-åriga Jasmine självmord på ett SiS-hem.


I september tog Josefin sitt liv, år gammal. Hon bollades runt och flyttades gånger. Hon fick inte sin autismdiagnos förrän hon var år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg