måndag 20 juli 2015

Eternittak renovering

RENOVERING ETERNITTAK Allmänt Med KAMIs metod är det inte nödvändigt att riva och forsla bort all eternit utan eterniten kan sitta kvar och taktäckning sker genom att använda någon av KAMIs utvecklade eternittakslösningar. Tekniken bygger på att du lägger KAMI PLEGELTAK på ett system av strö- och bärläkt av stål. Plannja har tre metoder för renovering av eternittak.


Med dessa två metoder kan det gamla taket behållas som undertak utan att bearbetas. Inget farligt asbestdamm bildas. I de flesta fall behövs inget tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Faktum är att allt fler eternittak försvinner och snart är det inte många kvar. Därför har eterniten fått ett kulturhistoriskt värde. Frågar du en byggnadsantikvarie, kommer hon eller han att säga att du inte ska byta ut eternittaket, så länge taktäckningen fungerar. Eterniten är eldbeständig och åldras vackert.


Vad kostar det att byta ut eternittak ? Det finns många faktorer som spelar in i kostnadsbilden för byte av eternittak som tex. Takets förutsättningar som lutning, storlek och höjd är andra viktiga faktorer. En ändring av takbeläggningsfärgen kan anses förändra byggnadens utseende.


Det är inte kulörförändringen som sådan som är central en bedömning görs utifrån effekten på byggnaden, som kan variera mycket mellan olika byggnader.

Läs mer här om bygglov för åtgärder och renoveringar eternittak. Vi fortsätter genomgången av tak och takmaterial. Att byta eller att inte underhålla sitt eternittak är förenat med stora kostnader.


Isonit Rubbers femstegsmetod gör ditt gamla eternittak som nytt och tätar även minder sprickor i skivan. Vi spekulerar på ett hus med eternittak och försöker kalkylera på kostnaderna för renovering osv. Har ni fått rivit och sanerat eternittaket?


Tog ni i så fall in en godkänd firma för att riva eternittak och en annan firma för att sätta upp det nya taket? Avfall av asbesthaltigt material från rivning eller renovering ska man samla i täta förpackningar till exempel i plastsäckar som försluts och märks med en varningstext som innehåller ordet Asbest. Avfallet lämnas på avfallsanläggning som tar emot asbestavfall, ibland mot särskild avgift. Renovering av eternittak. Det är ett karakteristiskt material som bör bevaras om det är möjligt, i synnerhet om det tillhör husets originalmaterial.


När man renoverar tak tar man oftast hand om de skadade delarna, men det är fullt möjligt att även byta ut större delar av taket för att få ett så säkert tak som möjligt. Asbest-cementskivan, eternit började användas för lite mer än 1år sedan. Det var ett uppskattat material men under 70-talet märkte man att personer som arbetat med materialet fick ofta lungcancer eller besvär med andningen.


Ett eternittak ligger ofta på äldre hus, vilket betyder att det från början troligen låg pannor på taket. Att byta tillbaka från eternit till takpannor är att återställa husets stil, charm och höja värdet. Rivad är proffs på att riva eternittak.


Vi river tak på allt från småhus till stora ladugårdar.

Takpannor av eternit har namnet till trots en begränsad livslängd. Sol och regn under många år sätter sina spår i pannorna som blir spröda och förlorar sin hållfasthet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg