tisdag 21 juli 2015

Järnvägstekniker utbildning

Järnvägstekniker utbildning

Som järnvägstekniker bör du vara beredd på skiftande arbetstider, men det är också ett fritt arbete. Du kan ha olika arbetsplatser och behöva bo på en annan ort. Järnvägstekniker utbildas oftast via YH- utbildningar , men det finns också ett par riksrekryterande gymnasieutbildningar inom bygg och anläggning över landet. Utbildningen till signaltekniker omfattar ett års heltidsstudier (2Yh-poäng).


Under veckors tid läser du teoretiska kurser, utför praktiska övningar och gör LIA (Lärande i arbete) hos någon av våra företagspartners i branschen. Behovet av järnvägstekniker är betydande i hela landet. Den största efterfrågan gäller signaltekniker och kontaktledningstekniker men även bantekniker med specialkompetens och spårsvetsare efterfrågas.


Möjligheterna att utveckla din kompetens och växa på arbetsplatsen är mycket goda. En viktig del av arbetet som järnvägstekniker är säkerheten i spårmiljö. Antagning till utbildningen. Eventuella utgifter för boende och resor bekostas av studenten själv. Landets enda utbildning till järnvägstekniker finns i Skåne Finns för få sökande Artikeln fortsätter under annonsen.


Arbetsmarknaden har ett stort behov av fler bantekniker vilket skapar mycket goda möjligheter för arbete efter avslutad utbildning. Järnvägsvärlden präglas idag av ökande internationalisering och optimism inför framtiden. Yh- utbildningen är en eftergymnasial utbildning precis som högskola och universitet.


Det gör att en järnvägstekniker har mycket goda utsikter till ett välbetalt arbete på något av företagen i branschen. Arbetet är oftast ett fritt arbete, och bedrivs för det mesta i arbetslag med skiftande arbetstider. Eftersom det finns många olika yrkesroller inom järnvägsbranschen finns det också många utbildningsvägar in.


Järnvägstekniker utbildning

Du behöver minst gymnasieutbildning, därefter kan du studera vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet beroende på vilket jobb du ser framför dig. I alla utbildningar med inriktning mot järnvägen ingår praktik. Men det blir den enda utbildningen i hela landet för järnvägstekniker. Samtidigt råder det stor efterfrågan. Vi hade gärna startat fler utbildningar men vi får inte elever så det räcker, säger generaldirektör Thomas Persson, Myndigheten för yrkeshögskolan.


Häng med till Trafikverksskolan i videon ovan. Vill du gå en utbildning som öppnar dörrarna till en framtidsbransch? Två ettåriga yrkeshögskoleutbildningar inom järnvägsteknik har premiär på Nässjöakademien i höst – kvalificerad signaltekniker och kvalificerad. Riksrekryterande utbildningar kan du söka oavsett var du bor.


Det är alltså utbildningar som man ansett så speciellt viktiga att man vill erbjuda dem för alla elever i hela landet. Utbildningarna kan ha egna examensmål och behöver inte finnas inom ett nationellt program. En utbildning i Er närhet = Ditt företag sparar in på resekostnader mm. Vårt mål = att Ditt företag skall få säkerhetsmedvetna och duktiga medarbetare i spåret. Personaluthyrning av säkerhetspersonal och järnvägstekniker.


Komvuxutbildningar inom fordon och transport motsvarar den utbildning som du läser på gymnasiet, men innehållet och studieupplägget är anpassat för vuxna. Komvuxstudierna är mer koncentrerade och antalet undervisningstimmar är färre, vilket betyder att du som student får arbeta mer självständigt och ta mer ansvar för dina studier. Utbildning För att bli behörig Kontaktledningstekniker bör man gå en Yrkeshögskoleutbildning, som för närvarande är på 2yh (yrkeshögskolepoäng) och pågår under ett år på heltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg