måndag 13 juli 2015

Arv vid dödsfall särkullbarn

En viktig handling för dem du bryr dig om. Skriv testamente online. Skräddarsytt och juridiskt korrekt. Testa vår tjänst online!


På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Detta gäller gifta som har särkullbarn. Gifta par ärver i de flesta fall varandra eftersom efterlevande make eller maka ärver före gemensamma barn. Undantaget är om det finns särkullbarn.


Vid dödsfall görs i regel en bodelning där egendom (så kallat giftorättsgods) delas lika efter avdrag för skulder. Särkullbarnet blir då efterarvinge precis som ett gemensamt barn. Vid ett sådant fall kallas den halvsyster som du har för särkullbarn , eftersom hon inte är barn till den mor som din far vid dödstillfället var gift med.


Vid din fars bortgång hade din mor, som hans maka, rätt till att först ärva honom. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om styvföräldern fortfarande lever. Om styvföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet. I ett testamente kan föräldern be särkullbarnet att vänta med att ta ut sitt arv tills en efterlevande maka eller maka avlidit, säger Monika Selvin.


Barnet kan dock avstå från sin rätt till förmån för den efterlevande maken. Det innebär att hans särkullbarn bara får ut hälften av sitt arv , det vill säga 1procent av husets värde och 1procent av banktillgångar och värdepapper. Ni kan också bestämma att hans särkullbarn ska få ut resten av sitt farsarv när du avlider.


Barn till den avlidne som inte var gemensamma barn, så kallade särkullbarn , har rätt till sitt arv med en gång. Det räcker med några ord i testamentet. Därför gäller det att bevaka sina rättigheter när föräldrarna dör.


Vanligtvis betraktas särkullbarn som något besvärligt som ställer till ekonomisk oreda när föräldern som är omgift eller har en ny sambo dör. Vem ärver enligt sambolagen vid dödsfall ? En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Viktigt att veta gällande särkullbarn , testamente och arv. Tvärtemot vad många tror kan särkullbarn gå miste om hela arvet.


Idag har vart femte barn som föds minst ett halvsyskon och när det gäller särkullbarn , det vill säga barn som inte är era gemensamma, finns det särskilda regler beträffande arv som är viktiga att ha koll på. Här reder vi ut vad som gäller. Det kan alltså vara en bra idé i många fall, att skriva ett testamente. I synnerhet om man har särkullbarn eller helt enkelt vill förhindra att en framtida make eller maka till barnen kan kräva sin del av egendomen vid en eventuell skilsmässa. Vid ett dödsfall ärver den efterlevande maken med så kallad fri förfoganderätt vilket innebär att maken kan göra vad som helst med tillgångarna utom att testamentera arvet.


Barn till enbart den ena maken, får ut sitt arv direkt vid sin förälders död. Läs mer i avsnittet om Icke gemensamma barn ( särkullbarn ). Om ingen begär jämkning av testamentet så är det detta som gäller, och särkullbarnen , eller sambos barn får endast ut sitt arv senare om det står så i testamentet. Har de inget testamente och du är enda särkullbarnet till din pappa så får du hela hans halva. Om han har valt att testamentera bort en del av arvet så har du alltid rätt till din laglott som är hälften av vad du annars skulle ha fått.


Bodelning - Visar makars egendomsförhållanden: Hur två makar delar sin egendom vid dödsfall och skilsmässa. Sambor - ärver inte varandra. Fördelningen av arv kallas arvskifte och det ska dokumenteras i en arvskifteshandling. Det är ett dokument som visar att ni är överens om vem som ska ärva vad. Alla som ärver ska skriva under arvskifteshandlingen som nu är ett avtal.


Behåll arvskifteshandlingen. Den person som har tillgång till kontona ansvarar för att arvet betalas ut. När du kontaktar banken behöver du ha arvskifteshandlingen som visar vem som ska ha pengar.


Kom ihåg att ta med fullmakter i original, arvskifteshandlingen, samt bouppteckning som är registrerad hos Skatteverket till mötet på bankkontoret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg