fredag 24 juli 2015

Flygledare

LFV var först i världen med flygtrafikledning på distans och vi driver digitaliseringen inom flera områden. Genom olika samarbeten är vi med och effektiviserar det europeiska luftrummet. Flygledare som arbetar i flygledartorn vid flygplatser (flygplatskontroll) ansvarar för plan som startar och landar samt för luftrummet närmast flygplatsen. Flygtrafiken i luften längre ut från flygplatsen leds med hjälp av radar från terminalkontrollen.


Som flygledare fattar man ständigt beslut i en dynamisk miljö. En flygledare arbetar med civil och militär trafik.

Det finns tre olika typer av flygledartjänster. De som arbetar i flygledartorn (flygplatskontroll) ansvarar för flygplanen som startar och landar och luftrummet närmast flygplatsen. Flygledarens huvuduppgift är att leda flygplan och fordon på flygplatsen och i luftrummet runt denna. Reservofficer och flygledare kommer att vara placerad på någon av de flygplatser som har militär flygtrafiktjänst som anställd hos Luftfartsverket. Du arbetar mot markpersonal, andra flygledare och piloter och tillsammans organiserar ni trafiken.


Arbetet som flygledare kan både vara civilt och militärt, det första ansvarar över vanliga passagerarplan och civila flyg medan i den militära tjänsten dirigerar du trafiken för fordon på marken och militärens olika jakt- och transportplan. Färre flygledare innebär per automatik reducerade och försenade starter så att inte säkerheten äventyras. Utredarna menar att det kan innebära allvarliga problem för flygplatsernas flygledare när bränslet blir ett verktyg i bolagens kostnadsjakt.


Huvuduppgift är att vägleda flygplanen genom luftrummet på ett säkert, smidigt och miljövänligt sätt.

En stor del av jobbet är kommunikation via radio och arbetsspråket är engelska. Flygplanen följer man via radar och. För att utöva flygtrafikledningstjänst måste man ha ett giltigt certifikat, behörighet och behörighetstillägg. Certifikat för flygledare har obegränsad giltighetstid men behörigheter och behörighetstillägg är tidsbegränsade.


Flygledare , även kallat Air Traffic Control Officer (ATCO) eller kort Controller, arbetar antingen i ett torn på en flygplats eller i en kontrollcentral, Air Traffic Control Centre - ATCC, med att separera flygplan så att kollisioner inte uppstår. Personer anställda vid Luftfartsverket ska ha skämt ut sig på en flygresa till ett internationellt evenemang för flygledare. De ska ha varit kraftigt berusade, högljudda och uppträtt hotfullt mot SAS-personalen, enligt uppgifter till Expressen: – Är det någonting som behöver hanteras internt efter den här historien som kommer vi att. Lönestatistik med bruttolöner per månad för en flygledare inom transport.


Se aktuell lön snabbt och enkelt. Lämna din egen referens eller tipsa någon om detta yrke. Intervjuer av psykolog och flygledare på Försvarsmaktens HR-centrum i Stockholm. Syftet är att bedöma din personliga lämplighet för att bli reservofficer.


Fulla flygledare hotade SAS-personal och skrämde barnfamiljer. Medicinsk undersökning genomförs på Aleris flyg- och dykmedicin i Stockholm eller Capiokliniken i Lund i enlighet med Transportstyrelsens krav. Personal som är anställda vid Luftfartsverket har skämt ut sig på en flygresa på väg till ett internationellt evenemang för flygledare i Kiruna.


De kommande åren ökar behovet av flygledare i Sverige. Det beror dels på kommande pensionsavgångar som lämnar luckor i yrkeskåren, dels på det faktum att flygtrafiken enligt prognoserna fortsätter att öka, vilket kräver fler flygledare. Flygledare ska genomgå flygmedicinsk bedömning för att utesluta att de har en sjukdom som påverkar arbetet.

Hälsoundersökningen är periodisk och ska göras med årsintervaller. Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av previa. Genom att använda webbplatsen samtycker du till vår Cookiepolicy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg