fredag 24 juli 2015

När måste bodelning ske vid skilsmässa

Vårt verktyg räknar ut vem som har rätt till vad. Skriv bodelningsavtal här! Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till.


Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa.

Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning. Bodelning vid skilsmässa eller separation. En bodelning ska göras antingen vid skilsmässa eller då en av makarna dör, alltså när ett äktenskap upphör. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade.


Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Däremot går det inte att ta med egendom i bodelningen som är enskild på grund av gåva eller testamente.

Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. När ska man göra en bodelning ? Normalt vinner en dom om skilsmässa laga kraft tre veckor efter det att tingsrätten meddelat beslutet om skilsmässa mellan makarna. Emellertid är det möjligt för en make att begära bodelning. Att räkna ut om man måste ge maken pengar.


Vid en skilsmässa ska all egendom som huvudregel delas lika mellan makar oavsett om någon av makarna äger mer egendom än den andra maken. Den make som äger mer måste då ge den andra egendom för att båda ska få lika mycket med sig ur skilsmässan. Enligt reglerna i äktenskapsbalken behöver bodelning inte ske om makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken. Detta innebär att någon bodelning inte behöver ske om. En bodelning kan man göra efter att ansökan om skilsmässa har registrerats hos tingsrätten.


Om makarna är överens kan man också göra en bodelning utan att man ska skilja sig. Ifall man vill att egendom som omfattas av en bodelning under pågående äktenskap ska bli makarnas enskilda så måste man komplettera bodelningsavtalet med ett äktenskapsförord. Normalt sett görs en bodelning efter skilsmässan men det är inget måste. Det är frivilligt att göra en bodelning men något jag absolut rekommenderar att ni gör.


Fördelen med att göra en bodelning är att du kan vara säker på att din före detta make inte begär bodelning i framtiden eftersom ni redan reglerat egendomsförhållandena mellan er. Vid en bodelning kan flera saker komma att ingå.

Det vanligaste är att det krävs ett bodelningsavtal (som ibland föregås av en bouppteckning), ett registreringsbevis då man registrerar sin bodelning hos Skatteverket. Den som förvärvat en bostad genom bodelning måste dessutom ansöka om lagfart, senast inom tre månader. Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss? Måste bodelning alltid ske vid skilsmässa ? Nej, bodelning sker enbart om makarna har gemensam egendom och en part önskar få ta del av denna egendom.


Delningen gäller därmed enbart giftorättsgods. Har de enbart enskild egendom behövs inte bodelning då makarna kan flytta isär och ta med sig den enskilda egendomen. Vad är giftorättsgods? Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.


Tidpunkten för bodelning vid skilsmässa. Lagen stadgar att bodelning vid skilsmässa skall göras när äktenskapet är upplöst genom att tingsrätten dömt till äktenskapsskillnad. Om makarna låter bli att göra en bodelning så sker dock inget i rättslig mening. Det finns heller ingen tidsfrist inom vilken bodelningen måste göras. Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.


Om inte äktenskapsförord skrivs och bodelning inte sker direkt vid skilsmässan kan exet kräva en bodelning flera år senare och ha rätt till halva värdet i bolaget den dag som bodelningen faktiskt sker. I Privata Affärers juridikskola får du lära dig vad som gäller vid bodelning. När det är dags att göra bodelning är det olika regler som gäller beroende på om ni varit gifta eller sambor. En bodelning mellan makar kan göras under pågående äktenskap eller när äktenskapet upphör på grund av skilsmässa eller dödsfall.


Vid bodelningen delas era tillgångar lika efter avdrag för skulder. När bodelningen är klar och den avlidnes skulder har betalats kan arvskifte ske , det vill säga arvet kan delas upp. Om den avlidne var gift är huvudregeln att den efterlevande maken ärver före bröstarvingarna om de är makarnas gemensamma barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg