fredag 24 juli 2015

Hantera svartsjuka

Skön ljudbok hjälper dig få bort svartsjukan. Svartsjuka är både jobbigt för den som är svartsjuk och för partnern. Det är inte bara ditt självförtroende som kan förstöras utan också ett bra förhållande. Oftast uppstår svartsjuka i parrelationer men den kan färga även andra relationer.


Svartsjukan kan naturligtvis vara befoga som en reaktion på att man faktiskt blivit bedragen eller bortvald. Att känna sig svartsjuk på en partner är aldrig roligt.

Finns det befogad och obefogad svartsjuka ? Om hon flirtar med andra män för att hon vill att partnern ska se att han inte är den ende – då är det fel att hacka på honom för att han är svartsjuk. Det är snarare hon som borde se över sitt beteende. Obefogad svartsjuka bor hos den som är svartsjuk.


När de finner minsta lilla ”bevis” kan det därför få dem att bli svartsjuka och släppa ut all vrede de burit på. När de samlat på sig flera händelser av svartsjuka kan de därför explodera. Partnern förstår inte vad som händer och situationen blir bara värre.


Det här med svartsjuka är något som är vanligt återkommande i relationen.

Det oftast destruktivt men måste inte vara det. Nyheterpratade med Anna Bennich Karlstedt, psykolog, för att reda ut vad svartsjuka är, om det är farligt för en relation och vad en kan göra åt sin svartsjuka. Till skillnad från avundsjuka har svartsjuka en mer komplex struktur som innehåller många känslor, vilket gör att den kan vara svår att hantera. Svartsjukan sätter igång känslor, tankar och beteenden som kan leda till starka överreaktioner. Det finns ingen gen som styr svartsjukan, utan svartsjuka är ett inlärt beteende.


Att vara partner till en svartsjuk person kan vara en riktig utmaning! Hur kan man hantera en svartsjuk partner? Inte genom att börja ha ännu fler hemligheter. Om du gör så, blir sakerna bara värre. Det är vanligt att känna svartsjuka om man är i en otrygg relation, om man saknar tillit till sin partner eller oroar sig för att ens partner ljuger för en.


Omger du dig av pålitliga personer men fortfarande känner en stark svartsjuka kan du behöva hitta sätt att hantera din svartsjuka. Förmågan att hantera svartsjuka kräver en personlig källa till förtroende som kommer inifrån, inte från kärleken till paret. Kommunikationen måste vara öppen och rak för att kunna uppnå respekt och förståelse. Att ignorera eller förringa den andres känslor kommer bara leda till att svartsjukan växer.


Barn behöver hjälp av oss vuxna för att lära sig hantera svåra känslor. Därför blir syskonets ankomst en möjlighet för barnet att träna på att ta hand om en så komplicerad känsla som svartsjuka. Nedan följer några goda tips över hur man kan hantera och överkomma svartsjuka och avundssjuka i en relation.


Tips, rå hjälp att hantera min svartsjuka Skriv ned allt du kommer på din partner kan hjälpa dig med så många idéer som du kan komma på.

Börja därefter med lite underrubriker. Fråga efter information. Annat kan handla om hur man behandlar före detta etc. Gränser för hur man flörtar etc. I relationer kan kontrollbehov ta sig uttryck i form av överdriven svartsjuka eller ständiga krav på försäkringar om att den andre älskar en och aldrig kommer att försvinna.


Det tragiska är att den som är mycket svartsjuk av rädsla för att förlora sin älskade, riskerar att göra precis det genom sitt destruktiva, kontrollerande beteende. Svartsjukan kan leda till kontrollbeteenden som att läsa mejl, sms och titta i plånboken efter kvitton och dylikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg