torsdag 7 november 2019

Typiskt finskt beteende

Trots det höjer många svenskar fortfarande på ögonbrynen åt sådant som för oss skogsfinnar är fullt rimligt. Jag undrar vad ni anser är typiskt finskt och typiskt svenskt gällandes: 1. Hur ser en typisk finsk ut vs hur ser en typisk svensk ut? Typiskt finskt enligt Anders Rexed. För mig är örfilar något som är typiskt finskt.


Typiskt finskt beteende

Och då menar jag inte slaget örfil utan bullarna. De har så roliga namn på kaffe bröd i Finland. Och örfilar är så himla goda. Finns även andra bullar som också är typiskt finskt. Vad är typiskt svenskt beteende , tycker ni?


Och till slut så är jantelagen värd att nämna när det kommer till typiskt svenskt beteende. Det innebär alltså att man på ett blygsamt, nekande och ”jag-är-dålig-på-att-ta-emot-komplimanger” sätt hanterar komplimanger från kompisar, föräldrar, kollegor och så vidare. Rågbröd gjort på surdeg är en obligatorisk del av den finska kosten.


Det finns många variationer av brödet, men det mest populära är ändå “hålbrödet”, som är tillgängligt överallt i Finland. Förr i världen hängde folk upp bröden på pålar från takbjälkarna. Självklart är det dumt att generalisera hela den svenska befolkningen, och dens beteende.


Däremot finns det flera saker i Sverige som vi gemensamt kan känna igen. För visst är det jobbigt att åka hiss med någon man inte känner? Eller brukar du alltid bjuda över din granne på en kopp kaffe?


Tack för att du har tittat! Den här killen ser ut som en typiskt högfungerande autist. Någon kanske tycker att en burdus man i lederhosenmundering är typiskt tyskt, medan en annan ser ett gäng fotbollsturister som glada i hågen klunkar i sig kopiösa mängder öl framför sig. Vissa saker som anses som typiskt tyskt är faktiskt inte mer än gamla skrönor, medan andra företeelser, tja, de är helt enkelt så typiskt tyska. Nu ska man väl inte riktigt generalisera.


Men det första jag tänker på angående typiskt svenskt beteende är jantelagen, eller kanske främst norrländskt då. Eftersom jag är norrlänning ursprungligt. Jantelagen innebär att du ska inte tro att du är bättre än någon annan. Bastu, karelska piroger och dyster sång stod på programmet då Finlands hundraårsjubileum firades i New York på lördagen. Platsen var Bleecker street i legendariska Greenwich Village.


Det var första gången den finska kolonin arrangerade en stor gatumarknad i New York. Det finländska köket har fått intryck från både öst och väst (varierande mellan olika delar av landet) och har traditionellt präglats av de begränsningar. Efter att ha sökt på nätet efter vad som är typiskt svenskt upptäckte jag att utrycket verkar ha kidnappats. Märkligt många sidor är regelrätta hyllningar till mulit-kulti-Sverige, trots att de påstår sig handla om vad som är typiskt svenskt.


TYPISKT SVENSKT BETEENDE. Smaskiga och goda efterrätter med en finsk touch. I våra spännande recept kommer du hitta allt från tradionella till moderna finska efterrätter. Kanske finns ditt kommande favoritrecept just här!


Det är därför också lätt att skriva ett ord om man vet hur det uttalas. Folk placerar små björkar på bägge sidor av ytterdörren till stugan, eller till och med på sin båt, för att välkomna gäster. Midsommaren var ursprungligen en hednisk fest, på finska kallad Ukon juhla efter guden Ukko, som ansågs vara den mäktigaste guden inom den finska mytologin. Finska talas som modersmål av cirka miljoner människor i Finland och som andraspråk av ytterligare drygt en halv miljon. Dessutom finns det finskspråkiga i bl.


Man ska inte dricka godis till vardags. Visst äter jag emellanåt karelska piroger, för att det är gott, men undviker äta det för ofta liksom även pannkaka med sylt som är ungefär lika hälsosamt. Dock äter jag dagligen rågbröd av typen efterugnsbröd med 1 grovt rågmjöl, ett typiskt finskt bröd det också. Enkelt, gott och mättande och typiskt finskt är antingen korvsoppa med rotfrukter eller en köttsoppa med köttfärs.


Typiskt finskt beteende

Lätt att göra mycket av. Har lagt in ett recept på köttsoppan, bara att byta ut köttfärsen mot korv så har man korvsoppa istället. Då ska det vara finsk lenkkimakkara, finns att få i de flesta varuhus, ex ICA.


Stockholmstrakten som gav ordet spridning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg