onsdag 20 november 2019

Schweiz officiella språk rätoromanska

I söder talar många italienska och i öster finns Europas enda rätoromanska minoritet. Bara cirka en procent av befolkningen talar rätoromanska men språket har ändå fått status som ett av landets fyra officiella språk. Endast tre officiella språk (tyska, franska och italienska) används i all utformning av lagtexter. Det tyska alfabetet har bokstäverna A till. Inom delstaterna, kantonerna, har man genom århundradena i hög grad behållit sin särart och sitt språk.


Schweiz officiella språk rätoromanska

Människor flyttar sällan mellan kantonerna och språkgränserna är ganska tydliga. Att leva med officiella språk. Ett standardspråk är ju något fantastiskt! Utan det skulle vi inte kunna ha en nationell närvaro som till exempel här, säger Urs Cadruvi och drar upp en sedel värd tio franc ur sin plånbok. Fickkniv (Victorinox eller Wenger), ost och choklad.


I orterna nära italienska gränsen är det italienska som gäller först och främst. Dock kan många schweizare flera av dessa språk och använder dem i dagligt tal, även om de har ett av dem som utmärker sig lite extra. Officiella namn Huvudstad Befolkning Area Officiella språk Valuta. Därför uppstod det flera inbördes svårförståeliga dialekter av språket. Prata tyska, franska, italienska och rätoromanska.


Schweiz officiella språk rätoromanska

Schweizerische Eidgenossenschaft. Tyska talas i klar majoritet men i väster är det franska som talas, i söder italienska och i öster finns Europas enda rätoromanska minoritet. Detta är en mångfald som återspeglas av det faktum att landet har fyra officiella språk : tyska, franska, italienska och rätoromanska.


Det är ett romanskt språk som härstammar från en folklig variant av latin som talades i provinsen Raetien (Graubünden överlappar delvis med Raetiens tidigare territorium). Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Vad tyska engelsktalande land har fyra officiella språk ? Franska, tyska, Romanch och italienska är de standard språk i olika regioner. Det här är en av Jehovas vittnens officiella webbplatser.


Det är ett studieredskap för publikationer på olika språk som framställts av Jehovas vittnen. Därefter behöver man ett uppehållstillstån detta gäller även om man. Talar man inget av de fyra officiella språken klarar man sig mycket bra med. Kortet visar du upp när du behöver vår och du har då rätt till nödvändig vård på samma.


Vilket är det officiella språket i schweiz ? Men det är ett litet paradis på många andra sätt också, med magnifika bergsområden, gröna slätter och många sjöar. I Geneve kan du ägna dig åt fönstershopping och i Zürich kan du smaka på. Språket är mest tyska, men det finns undantag.


Bern, Fribourg och Sion (tyska och franska). Genève och Neuchatel (franska). Chur (tyska och ” rätoromanska ”). Ett officiellt språk är ett språk som specifikt anges vara ett sådant i länders, delstaters eller andra områdens konstitutioner eller lagar.


De officiella språken används i landets offentliga administration och är de språk som lagar, domar och myndighetsbeslut avfattas på. Det schweiziska parlamentet har valt inrikesminister Alain Berset att under nästa år inneha den till stor del symboliska presidentposten. Programmet går på tyska, men innehåller även delar på franska, italienska och rätoromanska.


Landet är berömt för sin politiska och militära neutralitet och för sin finansiella sektor. Jag fokuserar på kvinnorna och recenserar de bästa ur samlingen en och en. Claudia Cadruvi tillhör de få samtida författarna som skriver på rätoromanska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg