måndag 18 november 2019

Särbo med gemensamma barn

Detta kommer sluta med en separation igen. Mitt sista desperata försök, eller snarare fråga, finns det någon som har funderat på eller lyckats leva som särbo fast man har gemensamma barn ? Någon som vill ha rå tips och höra min historia är ni välkomna att skriva. Jag lever i en särbo relation idag. Med en kvinna som har tre barn.


Vi har tagit det väldigt lugnt.

Barnen har fått styra. Efter ett år fick de veta att vi var ett par. Fram tills dess träffades vi kanske en gång eventuellt i veckan, oftast inte alls när vi hade barn. Särbo -relation med barn ? Jag undrar vad jag ska göra?


Har en särbo sedan snart två år och det funkade jättebra fram tills nu då min särbos äldsta pojke, nu snart år, har fått för sig att han inte vill träffa oss och hans pappa säger att han inte kan tvinga honom? Ska verkligen ett barn få bestämma detta? När tidigare samboparet, programledaren Ann Söderlund och journalisten Nanok Bie, valde att bli särbor , så mötte beslutet en hel del kritik i bloggar och nätforum.


Främst baserad på att de är föräldrar till gemensamma barn.

Beslutet blir väldigt kontroversiellt när man har gemensamma barn. Däremot så länge de gemensamma barnen är omyndiga så förvaltar som huvudregel den efterlevande sambon barnets egendom i egenskap av förmyndare för barnet. Du kanske till och med får utstå nedtryckningar av olika slag och din självkänsla och ditt självförtroende har hamnat i botten. Det här kan förekomma i alla möjliga typer av relationer, kärleksrelation, vänskapsrelation, på arbetet eller i din familj och släkt!


Det kan ske fort och nu vet du inte vart du ska börja. Exempel: Per har två barn sedan ett tidigare förhållande och ett gemensamt barn med sin sambo Lisa. Han testamenterar bort hela sitt arv till sin sambo Lisa. FRÅGA Jag ska flytta ihop med min särbo.


Han äger ett hus, jag bor i hyresrätt. Han har nu köpt ett hus som ska bli gemensamt boende för oss alla och har tvingat mig att skriva på ett samboavtal där jag inte har någon rätt till boendet vare sig vid skilsmässa eller dödsfall. För sambor utan några barn är det relativt enkelt, ni kan genom att skriva testamente gå runt arvsordningen och se till att ni ärver varandra. Om det däremot finns barn ( gemensamma eller inte) inblandade är det mer komplicerat.


Jag äger ett stort hus med verksamhet och lägenheter. Nu funderar jag på att hyra ut den ena lägenheten till min flickvän. Har vuxna barn , barnbarn och vänner som jag umgås med. Min särbo bor på landet i fint hus.


Det är full fart med trevliga kolleger. Han gick i pension relativt tidigt, vid års ålder.

Han tänkte då få några extra fina år och kunna umgås mer med mig och så vidare. Istället eskalerade problemen med hans yngste son, som är helt. Det började, efter vad jag har förstått, med att de inte hittade en lägenhet som var tillräckligt stor (de har gemensamma barn och var sitt eget så totalt två vuxna och sju barn ) så de hyrde två lite mindre.


När de sedan fick tag på en stor lägenhet så upptäckte de med att de trivdes att bo som de bor så de fortsatte. Oavsett i vilket skede i livet du befinner dig finns det anledning att fundera över vem som tar över de tillgångar du lämnar efter dig när du avlider. En av anledningarna bakom ändringen var att en efterlevande make ansågs ha en mer skyddsvärd ställning i förhållande till gemensamma barn.


Ett annat alternativ kan vara att ni betraktar alla barn som gemensamma och att ni även tar utgifter som rör sambons barn i den gemensamma ekonomin. Eftersom ni är nya sambor och det är sambon och barnens mamma som är försörjningsansvariga tycker jag det är tveksamt, så överväg detta noga innan du går med på detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg