torsdag 21 november 2019

Vanlig pilört

Pilört eller vanlig pilört (Persicaria lapathifolia) är en ettårig växtart i familjen slideväxter med ett nedliggande till upprätt växtsätt. Bladen är lansettlika. Till skillnad från åkerpilört (Persicaria maculosa) är bladen försedda med små körtlar, liksom axskaften. Pilört är mycket vanlig och förekommer i nästan hela landet utom i fjällen.


Underarten vanlig pilört (ssp. pallida) växer på näringsrika ställen, oftast som ogräs i åkrar och planteringar, men påträffas också ofta på havsstränder och ruderatmarker. Svenska synonyblekknäa, pilört , vanlig åkerpilört Hønsegras Fersken-Pileurt Hanhentatar Flóajurt Redshank Floh-Knöterich Beskrivning.

Stjälken är upprätt, kal, och sparsamt grenig. DuPont har utfört tester på vanlig pilört , som påträffats i vårsädesodling på mulljord. Ogräsbekämpningen har även här dominerats av ALS-hämmare och resistensen är konstaterad för samtliga preparat med ALS-hämmare.


Biologi: Bitterpilört, vanlig pilört och åkerpilört förökas endast med frön, som gror under våren. Vattenpilört förökar sig även med underjordiska stamutlöpare. Frönas livslängd i marken. Alla fyra arterna är allmänna i Götaland och Svealan bitterpilört och vanlig pilört även i Gästrikland och södra Hälsingland.


Vanliga pilörten är allmän i kustlandet ända upp till Umeå. Hos vanlig pilört hittar man ofta individ av båda färgerna i samma population.

Liten nöt och smalt ax - strandpilört! Det bästa är då att se på nöten (fig 1). Hos strandpilört är den vanligen under mm med rundad bas, hos vanlig pilört är den oftast över mm med tvär bas. Sommarannuellerna är flyghavre, svinmålla, åkersenap, åkerrättika, dån, pilört och gullkrage. Detta urval av arter bestämdes av mig och mina handledare, med avsikt att behandla de viktigaste, det vill säga de ogräs vars bekämpning efterfrågas mest.


Vanlig Pilört , Ukontatar, Polygonum lapathifolium. Ibland finns det en mörk, stor fläck i bladets mitt. Kommentera Avbryt svar.


Pilörten indelas i två underarter, vanlig pilörten (ssp. pallisa) och sällsyntare strandpilörten (ssp. lapthifolia). Den ganska sällsynta åkerpilörten (P. maculosa) påminner mycket om pilörten. Den kan dock skiljas från pilörten på att den saknar glandelhår och att den har långhåriga bladslidor. Tålig perenn som trivs på solig, skyddad plats i kalkrik, väldränerad jord.


Känslig för vinterfukt. Passar i blandade rabatter där den väver sig in. Den här webbplatsen använder cookies för att analysera trafik och för mätning av annonser. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att. Blommorna är vitrosa blommor och frukterna svarta.


Testa dina kunskaper i quizet Ogräsquiz och tävla med andra!

Skapa egna quiz enkelt och snabbt som du kan dela med dina vänner. Ogräskännedom - en övning gjord av UllaGGC på Glosor. Gotland Grönt Centrum, vt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg