onsdag 20 november 2019

Taksäkerhet regler

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris byggvaror. Vilka av Boverkets regler som ska uppfyllas är beroende på när byggnaden är uppförd samt om det har gjorts några ändringar senare som skulle kunna påverka kraven. Materialet bygger på Boverkets regler , Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS samt aktuella SIS- standarder och Europeiska standarder.


I branschstandarden för taksäkerhet beskrivs vilka förutsättningar som behövs för säkra tillträdesvägar till tak, säker förflyttning och säkerhet vid fasta arbetsställen på tak.

I Boverkets byggregler, BBR, finns regler om taksäkerhet för att förebygga fall. Reglerna handlar om säkerhet vid byggnadens användning eller drift. Taksäkerhetsutrustning behövs, enligt Boverkets byggregler, bara då det finns ett fast arbetsställe på taket eller om det för byggnadens användning är nödvändigt att ta sig upp på eller förflytta sig på byggnadens tak. Fastighetsägaren är ansvarig för att det finns taksäkerhet och att det underhålls. Under byggtiden är byggherren ansvarig för att reglerna följs.


Den som monterar ska se till att taksäkerhetsutrustningarna monteras riktigt. Arbetsgivaren är ansvarig för att den anställde har personlig skyddsutrustning och att den används. Som husägare har man ansvar för at det är säkert att ta sig upp till husets tak och säkert att vara där.

Följande skyddsanordning rekommenderas. Fasadhöjd högst m, med taklutning mindre än 6º. De lagar och regler som berör taksäkerhet är något av en djungel. Däremot gäller inte djungelns lag om en olycka skulle inträffa.


Då kan fastighetsägaren hållas ansvarig och det kan handla om mycket kännbara påföljder. Dessutom är det flera olika lagar och regler som kan vara aktuella i ansvarsfrågan, beroende på situation. Vår långvariga och gedigna erfarenhet inom taksäkerhet ger dig de mest utvecklade produkter marknaden har att erbjuda.


Säkra leveranser Vi är väldigt måna om att göra våra kunder nöjda och vi vet hur viktigt det är kunna leverera snabbt. Det innebär att bredden på skydds­räcket behöver vara betydligt bredare än arbets­områdets bredd för att man säkert ska veta att de fångar upp någon som faller. Ett snörasskydd kan även skydda olika konstruktioner på taket t ex.


God taksäkerhet får du genom exempelvis montering av skyddsanordningar mot fallande snö och is samt taktillbehör för enkel och säker förflyttning såsom livlinefästen och taksteg. Vid en riskanalys tar man hänsyn till speciella risker vid ett speciellt objekt och arbetets art. I Dessa fall är det alltid arbetmiljön som går i första hand. BBR anger minimi kraven för alla byggnader generellt. Byggherren är ansvarig för att reglerna följs under byggtiden.


För att skorstensfejare och andra som arbetar på tak ska ha så säker arbetsmiljö som möjligt finns ett antal föreskrifter för hur säkerhetsanordningar ovan tak skall utformas. Som fastighetsägare är du ansvarig för att reglerna följs i din fastighet, underlåtelse kan ge påföljder. Det är också viktigt att veta vem som ansvarar för vad.

Tänk på säkerheten på taket! Här finner ni våra viktiga utprovade lösningar för ett säkert tak. Bärläktssteg mm läkt, cc 2mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg