onsdag 10 augusti 2016

Transpersoner

Transpersoner

Tanken att transpersoner lurar sin omgivning genom att utge sig för att vara något de inte är, är vanligt förekommande. Det beror på att transpersoner sätt att se på kön skiljer sig från normens åsikt. Andra vanliga fördomar kretsar kring att gruppen skulle vara promiskuös och bestå av enbart man-till-kvinna- transpersoner.


Transpersoner kan sägas vara personer med könsidentitetsvariation. På engelska finns benämningarna transgender och gender variant persons. Könsidentitet och könsuttryck är något annat än sexuell läggning. Många transpersoner vill göra en könsutredning för att få en könsdysfori-diagnos. Det är diagnoser man bara kan få om man själv har bett om det.


En vanlig anledning till att vilja ha någon av diagnoserna är att de kan ge en tillgång till könsbekräftande behandling, som hormoner, kirurgi, röstträning och olika hjälpmedel. Uppdrag granskning om vård för unga transpersoner. Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner. En särskild utredare ska utifrån befintlig kunskap göra en bred kartläggning av transpersoners villkor och situation i samhället och föreslå konkreta insatser som bidrar till förbättrade levnadsvillkor och ett tryggare livsutrymme för transpersoner. Grejer som är relevanta för transpersoner i Sverige.


Följ transbutiken på instagram och facebook! Följ oss på sociala medier så missar du inte våra erbjudanden, nyheter, trender och annat matnyttigt, bra va? Transföreningen FPES är en röst för transpersoner i samhället.


Föreningen arbetar med upplysning om transfrågor, för dialog med myndigheter och organisationer. Idag publiceras rapporten ”Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer bland transpersoner ” som baseras på en enkätundersökning som Folkhälsomyndigheten har genomfört tillsammans med Karolinska Institutet. Totalt deltog 8transpersoner vilket gör undersökningen till den mest omfattande på området hittills. Det kravet gällde bara för transpersoner som identifierade sig och levde som antingen man eller kvinna, alltså för transsexuella personer och personer som fått diagnosen transsexualism. Kravet innebar att många transpersoner och personer med transerfarenhet blev steriliserade mot sin vilja, att man blev tvångssteriliserad.


Tvärtom, bland annat transpersoner utsätts för strukturell diskriminering, vilket blir tydligt med SU:s remisstopp för hormonbehandling av transpersoner. En snabb och radikal förbättring av vården krävs. Politiker med skilda partifärger har sedan flera år önskat en sådan. Anslagen till transvården har skrivits upp år för år.


Det här innebär att transpersoner , för första gången, erkänns i svensk grundlag. Det här betyder jättemycket, det är ett juridiskt skydd som inte har funnits tidigare och ett statligt erkännande om att vi transpersoner är en utsatt grupp, säger Frank Berglund som är ordförande i RFSL ungdom och själv transperson. Det finns precis samma variation av sexuella läggningar bland transpersoner som hos resten av befolkningen.


Till gruppen transpersoner räknas bland annat transsexuella, transvestiter, transgenderister, drag queens och drag kings. Det är viktigt att komma i håg att alla transpersoner inte går att passa in i någon av dessa kategorier. Användning: Termen transpersoner är tillkommen som ett paraplybegrepp för att kunna samla upp en mängd mindre grupper i sexualpolitiska frågor, och är således snarare ett politiskt begrepp än en identitet.


Därför drar sig också många transpersoner undan vanligt socialt liv, som till exempel att gå på bio eller besöka simhall och gym. Detta gäller inte minst unga transpersoner. På samma sätt som det historiskt hävdats att kvinnor är ofullständiga män(niskor), finns det fortfarande en feministisk ängslan inför transpersoner , som bryter mot tvåkönsnormen i den vardagliga genusrepertoar som kretsar kring tydligt identifierbara kvinnor och män.


Transpersoner

Avhumaniseringen av transpersoner är. I en fördjupad studie analyserades svaren från de som identifierade sig som transpersoner , varav drygt 3angett att de bor i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg