fredag 26 augusti 2016

Abort i världen

I två tredjedelar av världens länder är abort olagligt, och varje år begår kvinnor miljoner osäkra aborter , enligt WHO. Har de råd går de till diskreta kliniker inom eller utom landet. Har de inte råd äter de råttgift, använder tillhyggen som galgar eller virknålar eller uppsöker läkare som förhoppningsvis har legitimation. I Ryssland är abort är lagligt och kostnadsfritt.


Men det finns också starkt motstånd. I den ryska regionen Yaroslavl deklarerade kyrkan ”en dags tystnad utan aborter ” och menade att man hade det lokala hälsodepartementets stöd. Abort är globalt sett inte en mänsklig möjlighet. I av världens länder är abort totalt förbjudet. I all statistik förekommer det bortfall men man kan statistiskt sett inte se att antalet aborter sjunker i ett land trots att det är förbjudet enligt lag.


Bland yngre kvinnor har tonårsaborterna minskat under den senaste tioårsperioden. Syrien, Irak, Iran, Oman och Afghanistan tillåter inte abort om det inte finns svåra fosterskador eller om kvinnans liv svävar i fara. I Kina och Indien bor en tredjedel av världens befolkning, där är abort lagligt. Vilka abortlagar har EU-länderna och övriga världen ? Gravida kvinnor i tredje världen löper ofta mycket stor risk att dö under graviditeten.


Borde inte kvinnor i dessa länder ha tillgång till legal abort för att rädda deras liv? Skulle inte abort hjälpa dem? Generellt sett är de sydamerikanska länderna emot abort , men flera undantag finns. I Uruguay får en kvinna göra abort om hon har tillstånd från sina föräldrar och både Franska Guyana och Guyana bedöms av WHO ha liberala abortlagar.


I Brasilien, Paraguay och Venezuela är abort förbjudet om det inte finns risk för kvinnans liv. Källa: Socialstyrelsens statistik om aborter. Abort - här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen.


Hur går en abort till? Ett 30-tal tal länder har abortlagar där den gravida kvinnan beslutar, utan förbehåll. Alla som genomgår en abort riskerar fängelse mellan månader och tre år.


Vårdpersonal som utför abort riskerar också fängelsestraff, och kan även förbjudas från att jobba med medicin i framtiden. Det finns fortfarande länder där abort är helt förbjudet, eller bara lagligt i vissa fall om kvinnans liv är i fara. Och i utvecklingsländerna ses ingen minskning av aborterna , enligt en studie som bland annat världshälsoorganisationen WHO står bakom. Konsekvenserna av de farliga aborterna blir allvarliga.


Abort i världen

Omkring fem miljoner av världens kvinnor får sjukhusvård varje år på grund av komplikationer efter aborter. Och de vållar samtidigt procent av alla dödsfall bland kvinnorna. Kampen för kvinnors självklara rätt till fri abort är inte avslutad på långa vägar. Kvinnorörelsen världen över har i decennier kämpat intensivt för kvinnors rätt till sin kropp, till sin sexualitet och till fri abort - det som brukar beskrivas som sexuell och reproduktiv hälsa.


Det dör alltså i genomsnitt kvinnor i timmen. Detta är en konsekvens av den religiösa familjefundamentalistiska konservatismens företrädare runt om i världen som högljutt kräver inskränkningar av kvinnors bestämmanderätt över sin egen kropp och mot aborträtten. I många länder är abort förbjudet, även om kvinnan blivit våldtagen, om graviditeten utgör en fara för hennes liv eller om hon är självmordsbenägen. Vad händer i kroppen efter en abort ? Vi vet att abortförbud inte leder till att färre kvinnor gör abort.


Abort i världen

Det enda resultatet är fler osäkra aborter. Miljontals kvinnor lider av komplikationer i samband med osäkra aborter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg