onsdag 17 augusti 2016

Huggorm ägg

Ett Hem Fritt Från Ormar. Det är dock inte så enkelt som det låter, eftersom en del djur som föder levande ungar, i själva verket lägger ägg. Så är fallet med huggormen. Hos djur som föder levande ungar ”på riktigt”, utvecklas den befruktade äggcellen till ett foster inne i mamman, och det bildas varken hinnor eller skal runt ägget.


Efter första ömsningen, vilket sker under det första dygnet, kan ungarna börja jaga och äter då främst små ödlor samt grodor. När föder huggormarna sina ungar?

Parningen sker i slutet av april till slutet av maj och beroende på vädret under sommaren kan födseln ske från slutet av juli till slutet av augusti. I Sverige finns tre arter av orm – huggorm , snok och hasselsnok. Det är bara huggormen som är giftig för människan, även om de andra också kan bitas.


Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige. Huggormen simmar relativt bra. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar.


Undantag för orm på tomten. Då får du fånga in och flytta den. Endast om detta inte är möjligt, och ingen annan lösning finns, får du döda.

Det ser ut som om huggormen skulle föda levande ungar, men det är inte riktigt så. Om det inte är möjligt att fånga huggormen , och någon annan lämplig lösning inte finns får huggormen dödas. Att flytta huggormar från tomten kan endast rekommenderas om du är van vid att handskas med ormar.


Med äsping menas antingen huggorm med rödbrun grundfärg, i regel honor, eller unge av huggorm. Utbredning och systematik. Antalet ägg eller ungar är vanligen omkring men honor av stora medlemmar, till exempel från släktet Bitis, föder ibland till 1ungar vid samma tillfälle. Vissa ormar lägger upp till 1ägg , och baby ormar vanligtvis stanna i sina ägg i två till tre månader (ibland kortare, i raser som blir kvar sin mammas kropp i sina skal för en period).


De bryter ut med en speciell ägg tand. Alla ormar i Sverige är fridlysta vilket innebär att man absolut inte får döda, skada eller fånga ormar - detta omfattar även ormarnas ägg. Det enda undantaget är om man hittar en huggorm på sin tomt, då får man fånga och flytta ormen, och om alla möjligheter till att göra det är uttömda får man döda ormen. De rapporteras oftast i skärgårdar, möjligen för att de är lättare att se i skogslösa landskap.


Just huggormen är lite extra obehaglig då dess naturliga beteende är att anta en hotfull ställning och göra sig beredd att attackera, till skillnad från andra djur och ormar som istället flyr undan. Alla tre är fridlysta, vilket innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga dem, deras ägg eller ungar. Ibland misstas kopparödlan för att vara en orm och kallas därför ofta för kopparorm eller ormslå, men det är egentligen en ödla. Antalet som föds är oftast mellan 2-12.


Den är också fridlyst. Variationer förekommer. Men de kan också vara helt svarta.

Till skillnad från våra andra ormar har den avlång pupill (istället för rund) och ser liksom lite arg ut. Då hon lägger äggen spricker de mjuka äggskalen och fullt utvecklade huggormsungar ringlar sig ut. Efter vintern, i mars-april, kommer huggormarna fram för att sola och värma sig.


Sen är det dags att ömsa skinn. De lägger antingen ägg eller föder levande ungar. I motsats till groddjur finns inget larvstadium. Kräldjur reglar sin kroppstemperatur med hjälp av yttre faktorer, exempelvis solen.


De flesta kräldjur lever i varma miljöer och de är växelvarma, liksom groddjuren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg