torsdag 18 augusti 2016

Sambolagen 2003 376

Search relevant with informationvine. Ett samboavtal skall endast avtala om sambolagens bodelningsregler skall gälla eller inte. Bodelningsreglerna kan avtalas bort helt eller delvis. Båda samborna skall skriva under avtalet och båda parter skall få var sitt exemplar av dokumentet. Går det undvika sambolagens bodelningsregler , d. I ett sådant avtal regleras om någon egendom, och sådana fall vilken, som ska bodelas vid en separation.


Det går att avtala bort sambolagens bodelningsregler när det gäller den gemensamma bostaden och bohaget. Det är bra att göra om till exempel den ena parten går in med en större kontantinsats eller har betydligt fler och dyrare möbler än den andra. Då behöver du och din sambo skriva ett samboavtal.


I samboavtalet kan ni avtala bort sambolagens bodelningsregler helt eller delvis. Längre ner på denna sida kan Du läsa mer om dokumentmallen och möjligheterna för sambor att avtala bort sambolagens bodelningsregler. Det går också att avtala bort delar av sambolagens bodelningsregler. Ni kan till exempel avtala om att huset inte ska vara med i en eventuell bodelning men övrig samboegendom ska delas enligt sambolagen. Lagstiftarens syfte med samboavtalet är att ge samborna möjlighet att avtala bort bodelningsreglerna i sambolagen.


Sambolagen 2003 376

Av denna anledning kan inte samborna, i ett samboavtal, avtala om annan egendom än den som omfattas av sambolagens bodelningsregler. Ladda ner en mall för samboavtal här på Juridiska Dokument! Det är inte alltid som sambolagen framstår som helt rättvis. Om en part ensam bekostar en större del av samboegendomen kan det förstås framstå som ologiskt att båda parterna har lika mycket rätt till dessa egendomar.


Om du och din pojkvän inte vill att sambolagen ska gälla vid en eventuell separation kan ni avtala bort den. Det framgår av § sambolagen här. Det som juridiskt sker när två sambor avtalar bort sambolagen är att egendom som omfattas av sambolagen förlorar sin egenskap som samboegendom. Ni räknas definitivt som sambor.


Sambolagen 2003 376

Ett sådant avtal betyder endast att man avtalat bort sambolagens bodelningsregler. Med sambor menas två ogifta personer ”som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Detta betyder att den kan avtalas bort. Syftet med att upprätta ett samboavtal är att helt eller delvis avtala bort sambolagens regler om bodelning.


Sambolagen är en dispositiv lag. Låt säga att du har sålt din tidigare bostad och lagt pengarna på en gemensam bostad med din sambo, medan hen inte har betalat någonting för bostaden. Medan den del som mannen ägde innan inte är anskaffad för det gemensamma boendet och inte är föremål för sambolagens regler.


Det kan alltså innebära att mannen får procent av lägenheten och kvinnan procent! Råd: Skriv både samboavtal OCH testamente. Förutsatt att ni inte har ett samboavtal, där ni avtalat bort sambolagens bodelningsregler helt, ska en bodelning ske om någon av er begär det när ert samboförhållande upphör. Att avtala bort sambolagen innebär att den kan avtalas bort i sin helhet.


I bodelningen ska er samboegendom ingå, det vill säga gemensam bosta anskaffad för gemensamt bruk, samt bohag som ni skaffat tillsammans för att användas för gemensamt bruk. Mellan sambor gäller sambolagen. Denna lag kan dock avtalas bort och samboavtal upprättas mellan samborna om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Om man vill att en sambo ska ärva får man skriva ett testamente. Du kan läsa mer om sambolagen vid dödsfall här.


Det finns inga krav på att ett samboavtal ska bevittnas men det är bra för att förebygga tist om samboavtalets äkthet. I ett samboavtal kan du avtala bort hela eller delar av sambolagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg