tisdag 9 augusti 2016

Injektionsfobi

Injektionsfobi

Ofta en traumatiskt upplevelse som är orsaken. Många som lider av injektionsfobi beskriver att källan till obehaget är en traumatiskt händelse som man absolut inte vill uppleva igen. Forskning genomförd i Sverige pekar på att av befolkningen har en fobi för sprutor.


Injektionsfobi

Vad kännetecknar sprutfobi? Injektionsfobi är något vanligare hos kvinnor. Två spruträdda personer är aldrig likadana. Därför inleder vi varje behandling av injektionsfobi med en intervju där vi analyserar just din rädsla. Jag vet att det låter skittöntigt, men om jag t. Blod- og injektionsfobi kan opstå som følge af en voldsom eller ubehagelig oplevelse relateret til blod eller injektioner, eller den kan være et resultat af en ubehagelig hændelse, som skete umiddelbart efter en injektion, hvorved de to hændelser er blevet forbundet hos barnet.


Det är viktigt att hennes åtgärder förhindrar en sådan utveckling. Samtalsmottagningen erbjuder bland annat kris-, bearbetnings- och stödsamtal och hjälper dig med din rädsla och oro. Teamet på mottagningen består av. Vi vet inte exakt hur många som har det här problemet, men det är en stor grupp, säger Kerstin Hellström, psykolog som har doktorerat på just injektionsfobi. Ursprunget till rädslan är naturlig: Vi vill inte skada kroppen.


I vissa fall har patienten varit med om något traumatiskt i unga år. Misstänkt blod- och injektionsfobi av gravida kvinnor lider av ångestsjukdomen blod-och injektionsfobi. Patologisk stress och oro har konsekvenser för den blivande mamman och det väntade barnet.


Effektiv behandling kan ges med kognitiv beteendeterapi. Hemofobi är en överdriven rädsla för blod. Behandlingen sker sedan på distans under nattetid. Blodfobi är en relativt vanlig fobi. I litteraturen används trypanofobi, nålfobi, injektionsfobi och rädsla för injektioner för att beskriva en persons rädsla i samband med nålstick.


Blod- och injektionsfobi grundläggs oftast i barndomen. Tillståndet yttrar sig i ångest och ibland panikattacker, i vissa fall svimning. Hos gravida tenderar symtomen att komma allt tätare. Det har i tidigare forskning funnits att injektionsfobi och tidigare dåliga upplevelser av vaccinationer är starkt relaterade till svimning.


De upptäckte även att patienternas upplevda empati från den medicinska personalen var en signifikant skyddsfaktor mot svimningar. Att lida av en fobi innebär att man är extremt rädd för olika situationer, platser, aktiviteter, djur eller föremål. Det finns en mängd olika sorters fobier. Specifika fobier är då man är rädd för något specifikt och ganska avgränsat objekt.


Man kan ha fobi för till exempel speciella djur som spindlar eller injektionsfobi då man är rädd för sprutor. Sedan kan man ha så kallad agorafobi, torgskräck, som kan hänga ihop med ett paniksyndrom. Här lärde jag mig forskningsmetodik och exponeringens magiska hantverk hos professor Lars-Göran Öst. Jag arbetade med behandlingsforskning kring ångeststörningar som ex generaliserad ångest, GA och injektionsfobi. KBT- inriktning vid psykiatriska kliniken på Danderyds sjukhus.


Din kompis lider troligen av injektionsfobi som är en fobi som tillhör gruppen specifika fobier. Man är då så rädd för nålar och stick att man gör allt för att undvika dessa situationer – även om man logiskt vet att faran är större med att låta bli än att utsätta sig. Behandlingen är kognitiv beteendeterapi och behandlingstiden brukar vara ganska kort – normalt från 5. Den största gruppen kvinnor hade en förhållandevis låg symptombelastning på alla de studerade faktorerna.


Två andra grupper uppvisade relativt starka symptom. I det ena fallet rörde det sig om tydliga symptom på blod- och injektionsfobi , och i det andra fallet om generellt höga symptom, särskilt gällande posttraumatisk stress. Depression i samband med graviditet och förlossning behandlas med beteendeterapi, kognitiv terapi och olika kombinationer av dessa, dvs KBT.


En del kvinnor med ångestbe-svär kan alltså oroas av vad ångesten ska ställa till med under förlossningen, även om de inte är mycket rädda för förlossningen i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg