onsdag 16 mars 2016

Sluta vara medberoende

Sluta vara medberoende

Hur slutar man vara medberoende ? För en missbrukare innebär detta att sluta med sin drog men för den som är medberoende handlar det om att göra sig fri från missbrukaren. Känns det som om besluten i ditt liv tas av andra människor ovanför ditt huvud? Här resonerar jag kring destruktiv anpassning, medberoende och din makt att våga leva det liv du innerst inne vill ha.


Vad betyder det då att vara medberoende ? Detta är på intet sätt något positivt. Varför kan du inte ta ett beslut själv? Jag arbetade mycket med att lyfta på mina egna stenar. Alla anhöriga blir ju inte medberoende och jag ville förstå vad det var hos mig som gjort att just jag blivit det.


Annika misstänker att hennes trygga uppväxt­ kan vara en del av. Bli fri från ett medberoende. Ofta är medberoendet ett väldigt inarbetat beteende. Ett bra första steg att sluta vara medberoende kan vara att gå en anhörigkurs eller anhörigvecka.


Sluta vara medberoende

Där kan dina behov kan utforskas i en trygg miljö. Att leva som medberoende är att bli utsatt för psykisk tortyr när det går överstyr. Du anar inte hur många kvinnor som sitter hemma och gråter och pimplar vin men som utåt har en stark yta. Att vara stark och kompetent kan vara ett sätt att skydda sig.


Att vara orolig för eller hjälpa en anhörig, vän eller arbetskamrat som har problem med alkohol är helt naturligt. Men det kan bli för mycket och då är det lätt att bli medberoende. Att bli medberoende är något som smyger sig på.


Sluta vara medberoende

Att vara medberoende i en relation är både tufft och energikrävande. Många ser det till och med som en sjukdom. Förr var det bara förknippat med alkohol eller droger, men idag talar man även om känslomässigt missbruk. Först när vi älskar oss själva tillräckligt, kan vi möta någon annan på ett harmoniskt och i längden hållbart sätt.


Medberoende och kärlek är inte samma sak, även om det kan se lika ut. Upplevelsen av kärlek är något som kommer och går, vilket ibland kan skapa oro inom oss. Begreppet medberoende handlar om att du anpassar dig efter någon annans problematik i hopp om att kunna hjälpa personen att ex. Har du en närstående som har problem med alkohol är det viktigt att veta att det inte är din uppgift att lösa problemen. För den som är medberoende handlar det helt enkelt om att göra sig fri från missbrukaren.


Du kan inte vara beroende av någon annan i ditt liv – allt du har är dig själv. Att lägga ditt liv i någon annans händer är nästan som att begå självmord. Att försöka kontrollera eller hjälpa en annan människa som är inne i beroende och som inte vill sluta missbruka är en så gott som omöjlig uppgift. Man brukar säga att runt varje beroende finns det st personer som insjuknar i medberoende i mer eller mindre grad.


Som medberoende är det inte helt ovanligt att själv bli beroende, då det är ett sätt att dämpa smärtan av att inte känna sig tillräcklig. Under ett beroende finns det alltid ett medberoende. Utan mitt medberoende vet jag inte vem jag är och hur ska jag kunna lämna när det ändå är hans drickande som livnär detta?


Vet att detta låter så konstigt, men just nu är jag så nedtryckt av alla elaka ord och slutkörd av allt som skall göras. Män kan mycket väl vara medberoende , men jag tror inte skammen är en lika stor del i det. Det går helt enkelt inte.


För mig är det obegripligt att det skulle kunna finnas på kartan att skämmas över att ens partner bär sig åt som ett fä, men tyvärr tvingar världen den skammen på många, i synnerhet kvinnor. Tecken på alkoholmissbruk är att personen försvinner en längre perio om det handlar om en kollega så är måndagar ofta en sjukdag. För föräldrar är det doften man ska hålla koll på, även vara extra noggrann med tider när ungdomen ska vara hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg