onsdag 30 mars 2016

Psykolog behörighet

Mer hjälp vid behov på någon av våra vårdcentraler. På Capio hjälper vi dig digitalt när det är möjligt och fysiskt när det behövs. Legitimerade behandlare över hela sverige.


Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid!

Efter ett års praktisk tjänstgöring (PTP-tjänst – praktisk tjänstgöring efter psykologexamen) har du möjlighet att ansöka om legitimation som psykolog hos Socialstyrelsen. Efter viss vidareutbildning kan du också arbeta som psykoterapeut. Psykologprogrammet ger behörighet för forskarutbildning. För att arbeta som psykolog behöver du gå en femårig psykologutbildning, psykologprogrammet.


Den svenska psykologutbildningen står sig bra utanför Sverige. Det finns störst möjlighet att arbeta som psykolog med svensk examen i Norden eller i ett EU-land. Utanför Europa, i USA exempelvis, är det mycket svårt.


Om särskilda skäl föreligger, kan dispens från förkunskapskraven inom en utbildning ges av studierektor.

Psykologexamen är forskningsförberedande och ger möjlighet att söka doktorandstudier. Arbetsmarknaden för psykologer förändras och utvidgas kontinuerligt till nya områden där samhällsutvecklingen påverkar vilka områden som framledes kommer att vara i fokus. Examen efter genomförda studier.


Psykologer efterfrågas inom nya områden av samhälle och näringsliv. Degree of Master of Science in Psychology. För att få legitimation måste du också göra praktisk tjänstgöring för psykologer. Ansök sedan om legitimation.


När du har fått din psykologexamen och gjort din PTP kan du ansöka om legitimation. Många av dem är egna företagare. Inom EU varierar det om det går att etablera sig som psykolog.


Landstingssubventionerad tjänst. Titeln psykolog är skyddad i lagstiftningen för hälso- och sjukvårdens område. För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning måste du vara behörig, alltså ha vissa förkunskaper.


En icke legitimerad psykolog som har fått beslut om godkänt kunskapsprov, eller gått en kompletterande utbildning för psykologer kan anställas under tiden hen gör sin PTP. Grundläggande behörighet krävs för alla högskolestudier, och en del utbildningar kräver även särskild behörighet. En psykolog arbetar med människor – i fokus står människans tankar, känslor, beteenden och samspel.

Under utbildningen lär du dig att tillämpa psykologisk kunskap för att hjälpa individer, grupper och organisationer att utvecklas. Titelskyddet innebär att inom hälso- och sjukvården får endast den som är legitimerad psykolog eller den som genomför sin praktiska tjänstgöring som psykolog (PTP) kalla sig för psykolog. Behörighet Psykolog är en skyddad yrkestitel enligt kap § PSL. Psykologutbildningen omfattar 3poäng vilket är det samma som fem år. Sedan krävs tolv månaders praktisk tjänstgöring i psykologarbete under handledning av erfaren psykolog.


Först efter det kan man söka psykologlegitimation hos Socialstyrelsen. Som psykolog kan du arbeta med psykoterapi som behandlingsmetod. Det är vanligt att psykologer vidareutbildar sig till psykoterapeuter efter utbildningen, för att fördjupa sina kunskaper om psykoterapi ännu mer.


Utbildade psykologer kan även gå en treårig specialistutbildning för psykologer genom Sveriges Psykologförbund. Specialistbehörighet går att få inom följande. För att bli behörig, går det bra att gå ett valfritt högskoleförberedande program, men på Humanistiska och Estetiska programmen måste man lägga till Matematik 2b.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg