tisdag 15 mars 2016

Bearbeta separation

Dessa känslor färgar upplevelsen av den nuvarande separationen. Om du som barn kände dig trygg eller otrygg spelar en stor roll i hur du som vuxen klarar av en separation. När man går igenom en kris efter att något oväntat har inträffat behöver man bearbeta det som har hänt för att förstå. Det kan uppstå ett behov av att gå igenom det som har hänt, om och om igen, antingen tyst för sig själv eller genom att prata med andra.


Eva Rusz om hur du tar dig igenom en separation.

Från att dela allt, till att kommunicera med stela sms. Att göra slut kan vara traumatiskt och jämförbart med att sluta med en drog, visar forskning. Något du nu kan passa på att bryta. Detta har egentligen två fördelar. För det första kommer det få dig att snabbare bearbeta en separation , dvs.


För det andra så är det ett ypperligt tillfälle att förbättra saker som tidigare legat på hyllan. Nu kan du börja reflektera och bearbeta separationen. Vad ledde fram till separationen , hur känns det nu i förhållande till vad det var ni hade?

Er relation finns nu med som en erfarenhet i dig. Det jobbiga påverkar nu inte dig så negativt, utan finns med i din bakgrund. Efter en separation kan emotionell abstinens uppstå. Att avsluta ett förhållande är inte lätt, och det psykologiska lidandet det kan ge upphov till kan vara förödande för våra hjärnor. Processen är faktiskt väldigt lik abstinens som drogmissbrukare genomgår.


Det är en typ av neurologiskt kaos som inte är lätt att ta sig ut ur. Eva berättar att vi redan från födseln är oerhört känsliga för stressen av att skiljas från den som står oss närmast. Därför är det inte konstigt att vi upplever en separation i vuxen ålder så smärtsam som vi gör. En separation skapar stress livet ut, även om vi skiljer oss för att vi känner att det är rätt beslut.


Bra initiativ att beskriva sorgens faser. Mej hjälpte det i tiden att söka fakta. Man märker att man reagerar så som alla andra och behöver inte bli skraj över känslor som kan vara mycket våldsamma. Jag lever just nu igenom mitt livs andra separation , i stort sett lika som den första. I arbetet som RELATIONSCOACH är det mitt mål att du skall kunna känna igen dig, hämta tröst, styrka, inspiration bland blogginläggen och kommentarerna.


Forumet får liv genom din medverkan. Så viktigt att släppa fram känslorna, sorg mm i lagom doser för att lätta på trycket.

Exempel på förluster: – Konflikter – Omorganisationer – Sjukdom och olyckor – Skilsmässor och separationer – Förlust av tillit och trygghet – Arbetslöshet och pensionering. Familjerådgivning består av samtal som syftar till att bearbeta samlevnadsproblem och kriser i parförhållanden. En del par söker sig till familjerådgivningen när de är i någon form av akut kris. Det kan till exempel vara vid en separation som är initierad av den ena parten och som den andra har svårt att acceptera.


Att lära sig att komma vidare efter en separation kan vara mycket svårt och både ta mycket tid och energi från dig. Att gå vidare är dock en väldigt viktig fas i separationen och att inte bearbeta den kan orsaka långvariga problem i ditt vardagsliv samt för framtida relationer. Sagoböcker kan vara bra verktyg för att bearbeta separationen. Gör en gemensam utflykt till biblioteket och låna böcker som du kan läsa tillsammans med barnet.


Berättelser som behandlar skilsmässa i familjen, sorg eller ensamhet kan vara till tröst och hjälp. Det finns även ungdomsböcker som behandlar separation. Det väcker tankar om vem man är nu.


I en separation kan man ju förlora halva släkten och gemensamma vänner. Tidigare kanske man identifierade sig som en fru i just det där villaområdet. I det här sorgearbetet ingår det många förluster att bearbeta. Efter att ni båda fått lite distans till ert förhållande kanske ni kan hitta ett sätt att förhålla er till varandra som båda är bekväma med och ha ett vänskapsförhållande. Men Philip Weiss vill ingjuta hopp, och säger att han ser fler som går stärkta än bittra ur skilsmässor.


Det kan vara svårt att se att det ska gå över när man står där mitt i raset. Sorgbearbetning går ut på att bearbeta smärtan och sorgen så att vi kan få tillbaka vår ursprungliga energi. En separation kan också vara en möjlighet att bearbeta tidigare sår och på så sätt gå mer hel in i nya relationer. Sorg består ofta av en mängd känslor som är helt normala och naturliga reaktioner vid till exempel dödsfall och separationer.


Men trots att det är helt normalt vet vi ofta inte hur vi ska hantera sorgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg