måndag 28 mars 2016

Pensionär vad göra

Det finns många möjligheter att göra nytta för dina medmänniskor och samtidigt ge dig själv tillfredställelse. Till exempel som stödjare inom sjukvården för svårt sjuka och ensamma personer. Gå med i en pensionärsförening.


Du kan få en kick i tillvaron och nya vänner. Andra pensionärer längtar tillbaka till arbetskamraterna och fortsätter jobba strötimmar eller startar eget konsultföretag. Pensionär De sista åren på jobbet så tappar många lite av intresset för jobbet och man ser verkligen fram emot att bli pensionär och få mer tid att helt bestämma själv över.

De flesta av oss får mindre pengar att röra oss med när vi blir pensionärer. En ganska normal pension ligger idag på omkring 17. Men hur mycket pengar behöver en pensionär ? Gör en lista över vad du vill göra som pensionär.


Tänk på att den inte behöver vara definitiv. Skriv en lista på vilka du kan ta kontakt med som pensionär. Fråga andra människor, gärna tidigare arbetskamrater, hur deras liv som pensionär fungerar och vad de kan tipsa om.


Så blir du pensionär Foto: Lena Granefeldt.

När du fyllt år bestämmer du själv när du vill ta ut pensionen. Arbetsgivaren kan ha kvar dig, om du vill, hur länge som helst. Men när du fyller år har du inte längre rätt att vara kvar om arbetsgivaren inte vill det. En ålder som höjs till år fr. Visst det är kul att vara pensionär men det finns också saker som sätter hinder.


Alla kan inte vara en ”pigg pensionär ” eller ha en ekonomi som är tillåtande för eventuella resor eller bygga om projekt. För syvende och sist handlar det om vad man får kvar efter skatt som pensionär. Du bör därför göra en beräkning innan du ansöker. Själv har jag inga problem att hitta på idéer om vad man skulle kunna göra som pensionär , saker som är betydligt roligare än att gå till jobbet, men jag har åtminstone års slit och släp kvar i arbetslivet. Vad tänker du göra om dagarna när du blir pensionär ? Hur långt har du kvar till pension?


TA har på familjesidorna en reportageserie som heter Pensionärsliv där vi möter aktiva lokala pensionärer. Vi tog oss därför till Lillevångskolans och Pilevallskolans fritidsgårdar och frågade barn vad de vet om pensionärer och vad man egentligen gör om dagarna när man inte längre arbetar. Hur gör man för att bli pensionär , vad måste jag tänk på. När skall jag gå i pension, här får du hjälp att bli pensionär.


Bli senior i samhället. Du kommer snart få flera praktiska rå men först måste du beskåda dig själv och ställa några viktiga frågor. Du tittar på dig själv som pensionär.

Vad ser du i bästa fall och hur önskar du att livet vore? Och tvärtom, vad är det absolut värsta som kan hända? Att vara pensionär är något många drömmer om hela sitt arbetsliv. Men verkligheten ser inte alltid ut som drömmen, och du kanske undrar vad du kan göra som pensionär.


Ligger du i startgroparna till att gå i pension och undrar du vad du ska göra med all ledig tid? Eller är du redan pensionär och känner att almanackan är fulltecknad. Har tillräckligt bra pension till 7 därefter sämre och utan guldkant. Min man är år äldre och med betydligt sämre pension. Försäljningen av företaget har gett mig ca milj kr, som nu finns på ett vanligt sparkonto, vilket ju inte ger mig någon ränta alls.


Vad ska jag göra med de pengarna ? Vad jag menar är att de första kronorna du tjänar med låg marginalskatt bara går till nödvändiga saker som boende, mat och kläder, förklarar Björn som vill att den som är pensionär ska se till vad de där extra pengarna kan göra i vardagen. Stix nix hix pix - vad betyder det egentligen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg