tisdag 22 mars 2016

Barn i kris skilsmässa

Stöd för barn i skilsmässa. Vissa kommuner erbjuder även stöd för barn som är med om skilsmässa. En vanlig stödform är grupper för barn där barnet får träffa andra barn med liknande erfarenheter. De som arbetar på familjerätten brukar vara väl insatta i vilket stöd det finns för barn i just din kommun.


I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression.

Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet. Uppsatser om BARN I KRIS SKILSMäSSA. Barnet ska inte, som så ofta, behöva agera budbärare mellan föräldrarna. När barnen är hos den ena föräldern har de skuldkänslor över att de inte är hos den andra och tvärtom.


Det är viktigt att inte blanda in barnen i konflikterna, enligt experten. Jag tycker att man måste inse att skilsmässa är en kris. I dag finns det krisberedskap för en massa saker, men inte för skilsmässor – en av de absolut vanligaste kriserna , konstaterar Anna Lidgard.

Jag vill även med detta arbete ge andra pedagoger men andra personer som på något sätt arbetar med barn eller kan möta barn som befinner sig i kris möjligheten att ta till sig hur man kan arbeta med barn i kris på bästa sätt. Barn kan till exempel få besvär med mat och sömn, det kan bland annat vara att ha svårt att somna och att inte vilja äta. Barn kan bli väldigt klängiga och behöva mycket närhet, som om de vore yngre än vad de är. En del barn blir arga. Barn kan vilja vara ifred från familjen, eller göra sådant som familjen inte är med i. Föräldrarnas skilsmässa kastar en skugga över resten av barnens liv.


Skulle det då vara bättre att hålla ihop – fastän man är olycklig? Hur påverkar en skilsmässa barnen ? Det finns ett svar på den frågan: det är inte trevligt. Till slut var det ändå jag som hamnade fixa allt, ansöka om skilsmässa , skaffa mäklare, tömma huset, berätta för barnen ja hela showen. Bittert, otroligt jobbigt och fattar inte idag hur man överlevde, men det gör man.


Under den två år långa process vår skilsmässa tog upplevde jag att jag hade att göra med en främling. Barnet behöver känna att det är okej att prata om det och ställa frågor. Där har du ett ansvar som förälder, att hjälpa barnet att få kunskap om sin egen historia. För många innebär skilsmässa en kris , som kan ta tid att bearbeta.


Det kan gälla både vuxna och barn.

Om du befinner dig i en fas där skilsmässan är ett faktum, eller om du funderar på separation, så kan du få hjälp med familjerådgivning via kommunen. Känslorna efter en separation kan vara svåra att hantera. En skilsmässa är ofta en kris för alla i familjen, inte bara för de två vuxna som separerar. Experten berättar hur du kan hjälpa barnen genom den svåra tiden.


Flaaten från Psykologteamet. När skilsmässan sker är det en kris för barnen , men som vuxna mår de lika bra som barn vars föräldrar höll ihop. Allting handlar om hur föräldrarna har det före, under och efter. Barnen förstår mycket och det är viktigt att man inte lämnar dem utanför då de också är en stor del av gruppen och förändringen som kommer.


Jag gör sedan en sekundäranalys efter deras studier som jag analyserar med hjälp av strukturfunktionalismen. Jag har valt att skriva om barn i kris. Syftet med arbetet är att öka kun-skapen om hur barn reagerar i kris och hur pedagoger kan hjälpa dem på bästa sätt, vidare undersöks hur krisberedskapsplaner på skolan kan se ut.


Det vi främst intresserade oss av var kriser som direkt berörde barnet och därmed avgränsade vi kriserna till döds-fall, skilsmässor och sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg