fredag 18 mars 2016

Ersättningsgaranti för bodelningsförrättare

En bodelningsförrättare har rätt till betalning för sitt arbete och sina kostnader för uppdraget. Det är ni som ska bodela som gemensamt ska betala bodelningsförrättaren. Om ni av ekonomiska skäl eller er personliga situation inte kan betala kostnaden går det att ansöka till tingsrätten om ersättningsgaranti. Det går inte att få så kallad rättshjälp för att betala en bodelningsförrättare men du kan ansöka om ersättningsgaranti för bodelningsförrättare. Det innebär att staten betalar fem timmars arbete för bodelningsförrättaren.


ANSÖKAN OM ERSÄTTNINGSGARANTI TILL BODELNINGSFÖRRÄTTARE Enligt kap.

Sökande Förnamn och efternamn Personnummer Postadress Postnummer och postort Telefon dagtid Telefon kvällstid E-post. Uppgifter om sökandens inkomster. En ansökan från en bodelningsförrättare om utbetalning av ersättningsgaranti skall innehålla uppgift om den ersättning som begärs för arbete samt vilken tid som har lagts ned på uppdraget. Om bodelningsförrättaren är skyldig att redovisa mervärdesskatt skall han eller hon ange hur stor del av ersättningen som utgör mervärdesskatt. Om sådan ersättningsgaranti beviljas betalas fem timmars arbete för bodelningsförrättaren av allmänna medel.


Jag ansöker om att beviljas ersättningsgaranti till bodelningsförrättare. Ort och datum Sökandens underskrift Ifylls ej av sökanden Beslut meddelat av Sökanden beviljas ersättningsgaranti till bodelningsförrättare enligt kap. Om ersättningsgaranti beviljas utgår ersättning till bodelningsförrättare för högst fem timmars arbete av allmänna medel, resterande del av arvodet bekostar parten själv till bodelningsförrättaren.

En sådan ansökan om ersättningsgaranti ska, om mål om äktenskapsskillnad pågår, göras i målet. För de som inte kommer överens är det helt nödvändigt att kunna få effektiv hjälp. Det krävs handläggningsregler som hjälper bodelningsförrättare att driva en bodelning vidare och det krävs bättre ekonomiskt stöd med de kostnader som uppstår. Med dagens regelverk finns inget skydd för den ekonomiskt svagare parten. Vid bedömningen om sådan ersättningsgaranti ska utgå beaktar domstolen makarnas ekonomiska och personliga förhållanden samt omständigheterna i övrigt.


Endast en av makarna kan mot den bakgrunden anses uppfylla kraven för att komma i åtnjutande av ersättningsgaranti. Ansök om ersättningsgaranti för bodelningsförrättare Blankett: Ansök om ersättningsgaranti för bodelningsförrättare pdf. Betala ansökningsavgift. Som bodelningsförrättare får jag ofta uppfattningen att många av de som ansökt inte vet vad en bodelning med hjälp av bodelningsförrättare egentligen innebär. För det fall man inte kommer framåt i en bodelning kan det vara bra och ibland nödvändigt att ansöka om att en bodelningsförrättare utses.


Man kan inte få rättshjälp för att betala en bodelningsförrättare. Om ni inte kan enas tvångsskiftar bodelningsförrättaren ert bohag. Till bodelningsförrättare utses för det mesta en advokat och ni har solidariskt betalningsansvar för hans kostnader. Du har möjlighet att ansöka om ersättningsgaranti från staten. Detta görs hos tingsrätten och du kan få ersättningsgaranti för fem timmars arbete.


Ett land som tar access to justice på allvar bör erbjuda de enskilda statligt finansierad rättshjälp. Hur den statliga rättshjälpens utformning har sett ut i Sverige är föremål för studie i nästa avsnitt.

För det fall det redan pågår ett mål i tingsrätten om äktenskapsskillnad mellan parterna, kan ansökan göras i pågående mål, Äktenskapsbalken kap §. Efter beslut från Domstolsverket får medel avseende ersättningsgaranti för bodelningsförrättare disponeras av de allmänna domstolarna. Ersättningsgaranti för bodelningsförrättare. Diverse kostnader för rättsväsendet. Under vissa omständigheter kan ni beviljas ersättning för fem timmars arbete genom något som kallas ersättningsgaranti för bodelningsförrättare. Rätt till ersättningsgaranti enligt kap.


Har ersättningsgaranti beviljats bör det dock - om det senare visar sig att det saknas tillräckliga tillgångar för att motivera en bodelning - inte som ett villkor för utbetalning av garantin ställas upp ett krav på att en bodelningshandling skall ges in. För att undvika problem som kan uppkomma genom att köpa en bostadsrätt under betänketiden kan ni hos domstol begära att bli tillordnade en bodelningsförrättare , ansöka om ersättningsgaranti för bodelningsförrättare så att ni får ersättning för de första timmarna och få bodelningen avklarad direkt. Bodelningsförrättaren skulle i så fall tvingas genomföra en bodelning trots.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg