måndag 17 augusti 2015

Varför blir man kär i en viss person

Därför blir du förälskad i en viss person Du känner inte samma hunger och du klarar dig plötsligt på fyra timmars sömn per natt. Att vara kär är en superhärlig känsla, men varför blir någon kär i just dig? Det finns det faktiskt flera vetenskapliga anledningar till.


Tidningen Independent har tagit fram nio anledningar till varför människor blir kära. Varför Blir Man Kär I En Viss Person.

Förstå Din Förälskade Hjärna Därför Blir Du Kär I Just Hen~image credit. Eller varför blir man inte kär ? Det är frågor som man kan grubbla över till leda. Med facit i hand har man ju gjort några mindre lyckade val av partner i livet – och när man väl träffade någon som man BORDE bli kär i hände. Måste kärlek vara så svårt?


LÄS OCKSÅ: Singel i sommar? Vi har tagit reda på några av teorierna kring varför man blir kär i en viss typ av person.

Vid förälskelse uppstår en massa kemiska reaktioner i det limbiska systemet i hjärnan som utsöndrar dopamin och fenyletylamin, två ämnen som gör dig glad. Nja, det tycks vara en cocktail av biologi och psykologi, arv och miljö som avgör. Viss forskning har visat att man dras till personer som är lika attraktiva som man själv. Vi bokstavligen känner hjärtat slå.


Genom att mäta hjärnans aktivitet förknippat med kärlek har man kunnat påvisa system som spelar stor roll, som exempelvis vårt belöningssystem, en evolutionärt gammal del av vår hjärna. Du kanske tror att man bara kan förklara varför vi blir förälskade genom en neurokemisk lins. Där vår impulsiva hjärna skapar magin, lusten och beroendet… Så är det inte.


Vad är det som gör att man blir kär i en viss person ? Då vi blir kära i en viss person och inte någon annan handlar vi i enlighet med vår intuition. Vi förstår att vi tycker om denna person utan att vi måste rättfärdiga det logiskt. Vi känner helt enkelt en känsla som gör att vi dras till en person och inte en annan. Som bilden här nedan visar finns det såklart en del orsaker så som att man har liknande egenskaper, tankar o. Mannen som till exempel attraherade kvinnan på grund av sin generösa läggning, och sin snällhet tappar attraktionskraft om han blir girig och elak. Men resten vad är det?


Kvinnan som förlorar sin skönhet och ungdom byts ut mot en yngre förmåga, etc. Kärlek uppstår när summan av ens egenskaper och tillgångar överstiger en viss nivå.

Lustigt nog aktiveras samma hjärnområden också vid användning av kokain. Jag tycker detta är en intressant tanke. Förälskelse är som en naturlig drog, konstaterar ­Helen Fischer. Nästa steg var att ta reda på om det finns biologiska skäl till varför vi faller för vissa personer men inte för andra.


Främlingar som tittar varandra i ögonen kan bli kära. Det är bevisat att om du tittar in i ögonen på en person (även om personen dittills varit dig okänd) produceras det kemiska ämnet phenylethylamine som triggar flight-to-fight-syndromet. När vi väl blivit förälskade tar en annan typ av mottagare över - vilket hindrar oss att falla för ytterligare en person , förklarar Katarina Gospic. I början av en förälskelse sjunker samtidigt koncentrationen av serotonin i hjärnan. Vissa menar att vår besatthet i den vi är förälskade i beror på dessa sjunkande nivåer.


Det är en lukt som skapar känslor, något unikt i varje person och det bestämmer oss på något sätt också. Det här är de vanligaste teorierna som upprättas när man talar om passion och förklarar varför vi blir kär i en viss typ av person och inte den andra. Så, hur blir man kär igen? För var ni en gång kära i varandra kan ni, i de flesta fall, få känslorna tillbaka.


Här listar vi nio av dem. För vissa går det i rasande takt medan andra tar längre tid på sig. Hur och varför någon blir förälskad är högst individuellt. En man kan driva en kvinna på olika sätt men om hon inte accepterar. Om du ser ett mönster i att du blir förälskad i personer som inte visar dig respekt och kärlek så måste du öka din självrespekt för att komma tillrätta med detta.


Om du lämnar relation efter relation – fundera på varför du är så rädd för att binda dig vid en person. Försök att utmana dig själv och förändra lite i taget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg