torsdag 20 augusti 2015

Hantera svartsjuk partner

Få Bort Svartsjukan i dag med Ljudbok. I stället för att försäkra den svartsjuka partnern om att du inte planerar att vara otrogen råder Maria Farm att i bästa välmening försöka lägga problemet där det här hemma. Avgränsa i stället och adressera problemet.


Säg: ”Nu är det din svartsjuka som talar, du får försöka jobba med det här”. Hur hanterar man sin partners svartsjuka ? Det jag tänker är grunden till det mesta är att visa mycket kärlek. Om ens partner är osäker på sig själv är det förstärkande för självkänslan att man lever i en relation där man får mycket bekräftelse och uppmuntran. Acceptera att du är svartsjuk men agera inte på känslan.


Känn att du är svartsjuk , acceptera det och gå vidare. Bli inte arg eller sur i onödan. Om din partner inte gjort något fel utan att du bara känner dig svartsjuk för kanske ingen anledning alls är det ingen mening med att bete dig som om att hen gjort fel. Att vara partner till en svartsjuk person kan vara en riktig utmaning! Hur kan man hantera en svartsjuk partner ? Inte genom att börja ha ännu fler hemligheter.


Om du gör så, blir sakerna bara värre. Många tror att de bara visar sin partner hur mycket de älskar denne genom att vara svartsjuka. Alla har vi varit svartsjuka någon gång.


Baserat på romanen definierar psykologer de med ”Rebecca-syndrom” som personer som känner patologisk svartsjuka mot sina nuvarande partners ex. Precis som i boken är svartsjukan en vålnad som hemsöker dig när du ställs inför minnet av din nuvarande partners ex. Svartsjuka är både jobbigt för den som är svartsjuk och för partnern. Det är vanligt att känna svartsjuka om man är i en otrygg relation, om man saknar tillit till sin partner eller oroar sig för att ens partner ljuger för en.


Hantera svartsjuk partner

Omger du dig av pålitliga personer men fortfarande känner en stark svartsjuka kan du behöva hitta sätt att hantera din svartsjuka. Oftast uppstår svartsjuka i parrelationer men den kan färga även andra relationer. Svartsjukan kan naturligtvis vara befoga som en reaktion på att man faktiskt blivit bedragen eller bortvald. Titta istället din partner i ögonen, sänk rösten och säg: ”Nu säger jag det här en enda gång – jag älskar dig. Jag tänker inte lämna dig.


Anpassa dig inte efter din partners svartsjuka. Ställ inte upp på in partners regler. Men brist på svartsjuka ska inte förväxlas med avsaknad på intresse. Det är två skilda saker, menar Sverker Wadstein. Men om man är så svartsjuk att det påverkar hela ens relation utan att det finns någon anledning till det behöver man få hjälp.


Hantera svartsjuk partner

Det går att minska sin svartsjuka. I annat fall kan svartsjukan märkas genom att den svartsjuka partnern ställer många frågor om en specifik person eller om andra personer i allmänhet. En svartsjuk partner blir även väldigt misstänksam, speciellt om den andra kommer hem senare än vanligt eller inte svarar i telefonen vid något tillfälle och liknande. Svartsjukan ligger inte hos partnern utan är ett stort oroshål i den som är väldigt svartsjuk och kontrollerande, endast den personen kan göra något åt det. Om det är din partner som är svartsjuk Ge inte efter för beteendet: Vill din partner att du ska ringa vid ett visst klockslag, eller får du sms efter sms med uppmaningar om att ringa.


Be din partner att sluta med det beteende, lyssnar partnern inte, stäng av mobilen. Mata inte din partners kontrollbehov. Rosten får man på köpet. Men du behöver inte heller vara.


Kärlek utan svartsjuka finns bara inte, menar psykoterapeuten Lars Lindbom. Antingen förtränger man dessa tabubelagda känslor, eller så älskar man inte sin partner. Fast vissa är förstås mer svartsjuka än andra. Och alla måste vi lära oss att hantera denna kärlekens skuggsida. Din partner är kontrollerande.


Om din partner kommer med repetitiva frågor om var du har varit och vem du har träffat och inte ger sig, det är en sjuklig svartsjuka som ofta blir värre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg