tisdag 18 augusti 2015

Skillnad på psykolog och kurator

Landstingssubventionerad tjänst. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid. Om psykisk ohälsa och behandling. Vill du jobba som psykolog hos oss?

Jobba på distans med Mindler. Ta reda på hur Mindler fungerar. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid!


Psykologen jobbar mer ingående med problemen och man diskuterar väldigt mycket kring det och fokuserar på att hitta strategier för att komma förbi sina hinder. Jag har fått mycket hemuppgifter och vissa krav på vad jag måste försöka arbeta med att få bort, tex mina tvång. Det finns många likheter mellan kurator och psykolog och arbetet kan till stor del se likadant ut.

Såväl kuratorer som psykologer arbetar med hälsa och att hjälpa människor, men på olika sätt. En kurator lyssnar och stöttar, de bedriver samtalsstö och kan ge råd. Psykologer kan, utöver samtalsstö även utreda och behandla.


Terapeut kan vem som helst kalla sig i stort sett, finns de som arbetar som det som bara har gått någon helgutbildning. Numera så verkar sådan brist på både psykologer och kuratorer att vissa blir hänvisade till en samtalskontakt. En psykolog som arbetar inom skolväsendet kan ha en rad olika uppgifter såsom att erbjuda samtalsterapi till elever, göra utredningar för olika typer av diagnoser samt att handleda personal och lärare på skolan. En skolpsykolog arbetar ofta i team med exempelvis en skolsköterska och kurator.


Arbetar en socialsekreterare vid skolan som skolanställd (t.ex. som kurator ) gäller de regler som avser skolpersonal. Och en fråga om skolkuratorers dokumentationsplikt har jag tidigare svarat på. Ett exempel på skillnad beroende på anställning kan jag nämna. Skillnad på psykolog och kurator. Sv: Kurator vs psykolog , vad är skillnaden ? Svårt att säga om du kommer märka någon skillnad på själva arbetet.


Det hänger ju på hur pass kompetent din tidigare kurator var och hur pass kompetent psykologen är samt om de har samma stil och inriktning Hej! Vad är skillnaden på psykolog , teraput och. Utbildningen innehåller både teori och praktik.

Bland annat hålls i slutet av utbildningen terapi med egna patienter under handledning. Under utbildningen måste man själv gå i terapi. Din behandling är väl mediciner, och samtal som stöd. Kuratorer ger ingen direkt psykologisk behandling, typ kbt (om de inte är utbildade terapeuter). Jag går själv hos kurator , men blev senare utredd av en psykolog då kuratorer inte har den utbildningen.


Min kurator är jättebra och jag skulle inte vilja byta. Jag hade gärna jobbat med något liknande och vet att man måste plugga år för att bli legitimerad psykolog och att det är hög konkurrens så jag undrar om det finns någon liknande linje som gör att man kan arbeta som tex. Tre olika professioner kommenterar psykisk ohälsa.


Men vad är skillnaden mellan en psykolog , psykiater och psykoterapeut? Men en psykolog eller kurator kan också hjälpa dig med detta via remisser. Om man vill ha en psykolog eller kurator beror lite på ens egen personlighet, jag har upplevt att trots högre utbildning passar kurator bättre då de brukar vara mer medmänskliga och inte bara går efter regler. Stor skillnad på psykolog och psykoterapeut! Det är säkert många här inne som söker terapi och som söker psykologer och psykoterapeuter.


Ska alltid föräldrar vara informerade om att eleven kommer till kuratorn och. Att skilja på väder och klimat är inte alltid så enkelt och många tror att det är exakt samma sak, och visst hör det ihop även om det är två olika saker. Har på senaste tiden blivit mer nedstämd. Har under hela mitt liv aldrig haft en riktig kompis, sån som man är med efter skolan m. Psykoterapi är en behandlingsmetod som oftast innebär att du går och pratar med en psykolog eller psykoterapeut.


För att vara säker på att den du träffar är legitimera ska du gå till en behandlare som har en yrkeslegitimation som är utfärdad av Socialstyrelsen. Skyddade titlar Det är inte vem som helst som får kalla sig psykolog eller psykoterapeut. Dessa titlar är nämligen skyddade av lagen och det krävs en legitimation för att få utöva dessa yrken.


En sådan legitimation utfärdas av Socialstyrelsen. En skolkurator är oftast placerad på skolan och spenderar mer tid på skolan och är både mer synlig och tillgänglig än en skolpsykolog. Ofta kan kuratorn vara en enkel väg att komma i kontakt med elevhälsan.


Problem hamnar ofta hos skolkuratorn innan de blir ärenden för specialpedagog och skolpsykolog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg