onsdag 5 augusti 2015

När ska man gå till barnmorskan första gången

Se foton på gamla klasskamrater! Ofta får du som är gravid för första gången gå fler gånger än du som har fött barn tidigare. Besöken är glesare i början av graviditeten och blir tätare mot slutet.


Du besöker barnmorskan ungefär en gång i månaden till omkring vecka 3 om allt är som det ska. Därefter blir det tätare besök. Det är bra och dessutom roligt om båda föräldrarna kommer tillsammans.

Det ger barnmorskan möjligheter att ställa frågor och få svar från båda samtidigt. Dessutom är det ju en milstolpe i. Alla dessa kontroller är viktiga för att bedömma hur du och din bebis mår. Man ska alltid stå på sig och kräva att dessa fem enkla kontroller utförs vid varje besök hos barnmorskan ända fram till förlossningen. Hur ofta ska jag gå till MVC? Ja, det beror igen på om du tillhör en normalgrupp eller en riskgrupp.


Vad gör man hos barnmorskan och vid de olika besöken? Vilka veckor är besöken hos barnmorskan ? Hälsosamtal – det första besöket hos barnmorskan.

Det första som händer när du kontaktar barnmorskemottagningen på MVC är att du bokas in på ett hälsosamtal. Barnmorskorna använder alltid tunna handskar under undersökningen. Du kan göra en gynundersökning även om du har mens.


Undersökningen brukar ta ungefär tio minuter. De flesta tjejer gör sin första gynundersökning någon gång i tonåren i samband med att de skaffar ett preventivmedel. Hur går en gynundersökning till ? Innan läkaren (eller barnmorskan ) undersöker dig så har ni ett samtal.


Där kan du i lugn och ro berätta om dina problem och anledningen till att du sökt hjälp. Barnmorskan brukar ge råd om hur man kan tänka om alkohol och viss mat som kan påverka fostret, och också ge allmän information om hur besöken på barnmorskemottagningen går till , vad man kan förvänta sig av dem, hur man kan ha kontakt med barnmorskan och vart man ska vända sig om det händer något akut. Man går och väntar på förlossningsdagen i cirka månader och när det väl är dags, är det inte helt enkelt att veta när man ska ringa förlossningen. Värkarna avslöjar när du ska ringa till förlossningen. Väl på mötet hände inte så mycket pratade alkoholvanor o hur inskrivningen skulle gå till och när den skulle ske osv bara sen har man ju rätt att välja barnmorska själv o byta om man inte trivs med sin.


Funderar lite på det där när man ska kontakta en BM och skriva in sig. Vad tycker ni är lagom och hur har ni gjort? Kan man vänta tills efter v 13? Känner liksom ingen större lust att kontakta MVC och så blir det som förra gången. Jag tycker att unga är välinformerade, coola och modiga.


Min största önskan är att man ska känna sig stolt när man går härifrån och känner att man fixade det. Då det är en ganska stor grej.

Missfall är inte helt ovanligt, de flesta missfall sker tidigt i graviditeten, under de första veckorna. Hur man ska agera vid ett misstänkt missfall beror på mängden blo smärtgrad och hur långt gången graviditeten är. Men finns det några saker man kanske vill eller borde veta om innan man går dit?


Nyheterhar frågat flera tjejer om saker de önskade att de hade vetat om innan de gick till gynekologen för första gången. Att det kan vara ganska kallt när barnmorskan använder instrumenten. Det kan kännas kallt, men bara andas och ta det lugnt. Barnmorskan kan ge exempel på vart du kan gå och du väljer själv till vilken mottagning du vill att barnmorskan ska skicka remissen. Det är vanligt att välja en mottagning som ligger närmast hemma eller jobbet.


Du går till en ultraljudsmottagning där det jobbar ultraljudsbarnmorskor, säger Birgitta. Ska man åka in till förlossningen om man får en blödning? Det är helt i sin ordning om barnet rör på sig som vanligt.


Om det är enbart blo ibland i kombination med smärta, ska man alltid kontakta sjukhuset, säger Gudrun. Får man ta med sig någon till aborten? Det till och med bör man om det går.


Men även vid kirurgisk abort, men då får den som är sällskap vänta i ett annat rum medan aborten utförs. Vi kommer att få följa med på barnmorskebesök, förlossningsförberedande kurser, ultralju till förlossningsrum, lära oss allt om kejsarsnitt och om tiden efter en graviditet. I dagens avsnitt får vi följa med på rutinultraljud. Minst av alla gravida gör rutinultraljudet - men hur går ett ultraljud till , och vad tittar man efter? Sen beöhver jag lite tips.


Ska jag välja mvc i närheten av där jag bor, 200m eller där jag jobbar ca 20minuters promenad. Tar minuter med tåg till jobbet hur hade ni gjort ? När är det dags att ringa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg