onsdag 19 augusti 2015

Existentiellt perspektiv i vården

Personcentrerad vård kan beskrivas som en vård som strävar efter att synliggöra hela personen och prioriterar tillgodoseende av andliga, existentiella , sociala och psykiska behov i lika hög utsträckning som fysiska behov. Vård - och omsorgsboendet är dock inte en sådan specialiserad verksamhet. Existentiella behov rör känslor som hopp eller hopplöshet, ensamhet, mening och frihet. Under kliniska utbildningar är det ofta andra perspektiv på människan som dominerar.


De stora livsfrågorna. Existentiell ensamhet - en utmaning i vården av sköra äldre personer – Närståendes uppfattningar.

Nationella konferensen i Palliativ vård , Malmö. Omvårdnadsforskningens dag, Malmö Högskola. Vanliga sjukdomar vid. Grundläggande perspektiv att stå på.


Jag ser det som att vården i stor utstäckning har tappat bort det existentiella perspektivet. Inom vissa verksamheter, såsom t ex ASIH och andra mottagningar som är direkt kopplade till döden, där står det existentiella perspektivet sig starkt. För vårdtagare kan reflektion kring existentiella frågor och möjligheten att dela erfarenheter vara avgörande för att kunna komma ur utmattningstillståndet, säger Ann-Kristin Eriksson, doktorand.


Vårdgivarnas erfarenhet är att det finns flera hinder för existentiella perspektiv i vården. Tillsammans med ” existentiell egenvård” ökar det förutsättningarna för att kunna ge patienter emotionellt stö parallellt med övrig professionell behandling och omvårdnad.

Studieförbundet Vuxenskolan har tagit fram samtalskort om existentiella frågor, baserade på åtta dimensioner som enligt WHO påverkar den existentiella hälsan. Det grundläggande palliativa förhållningssättet är nyckeln till den goda vården i livets slutskede som bör genomsyra all vård , var den än bedrivs. Men de intervjuade vårdgivarnas erfarenhet är att det finns hinder för ett sådant existentiellt perspektiv i vården. Så här beskrivs det i avhandlingen: ”Det dominerande biomedicinska perspektivet i vården innebär att det saknas kunskap om värdet av existentiellt perspektiv från beslutsnivå ner till själva vårdmötet.


Den existentiella krisen i palliativ vård LISA SAND SOCIONOM OCH MED. Syftet med projektet är att öka kunskapen om existentiell ensamhet bland äldre och stärka personalen som arbetar med dem. Många studier har undersökt patienters och anhörigas upplevelse av andliga och existentiella frågor i palliativ vård men få studier har undersökt ämnet utifrån sjuksköterskans perspektiv.


Emmy Gut och Simone de Beauvoir) tidigare har tänkt och skrivit om existentiella perspektiv på att bli och att vara gammal, behöver också tankar kring det existentiella hela tiden utvecklas. Existentiellt perspektiv på vägledning och terapi Vad innebär existentiellt inriktat behandlingsarbete? Att man utgår från antagandet att sättet och förmågan att hantera tillvaron är starkt relaterat till de problem klienten har. Jag har haft mycket problem med existentiell ångest och sånt där. Vi ser kultur mer som en hobby än som en existentiell kraft och nödvändighet.


Och flera av de bolag som trots allt kommit har bara förstärkt bilden av en marknad som lider av en existentiell kris. Benjamin lever utan såväl daglig som existentiell struktur. Existentiell psykoterapi, som även betecknas som existentiell psykoterapi, är en form av terapi som grundas i såväl existentialistisk filosofi som i existentiell psykologi. Terapiformen har utövare över hela världen och förekommer särskilt i flera länder i Europa, USA, Mexiko och Australien. Alltså de existentiella frågorna, det är de som blir.


En dag med fokus på kliniskt arbete i existentiell psykoterapi I alla terapier och möten med människor som söker hjälp finns de existentiella frågorna närvarande antingen direkt eller indirekt.

Projektet Kulturella rendezvous inom vård och omsorg, för vilket jag är utvecklingsledare, tar nu steget in i e-hälsa. När vi ser på kulturtillgång ur ett perspektiv där vi sätter människan i vårdsituationen främst, finner vi vägar för ett existentiellt stöd i vården genom konst och kultur – ett hjälpmedel inom e-hälsa. I sjukvården blir de existentiella frågorna särskilt aktuella både för dem som behöver vård och för dem som ger vården.


Det gäller i synnerhet i cancervården, där frågor om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg