fredag 28 juni 2019

Psykisk misshandel straffbart

För dig som har lämnat din misshandlande partner finns det en text om att gå från offer till att bli en överlevare. Som psykisk misshandel räknas vidare förföljelser, stalkning, och att gå bakom ryggen på personen för att sprida förtroenden, ljuga om personen, eller på annat sätt omöjliggöra sociala relationer, skapa otrygghet, ingjuta hjälplöshet och därmed skapa jagsvaghet. Hot som riktas mot närstående är också psykisk misshandel. Många som utsatts för både fysisk och psykisk misshandel har sagt att de upplevde den psykiska misshandeln som värre än slagen och sparkarna.


Då smärta kan vara såväl fysisk som psykisk kan misshandel alltså även vara av psykisk natur. Man måste också kunna visa på kausalitet, vilket innebär att det måste finnas ett klart samband mellan det utövade våldet och skadan. Det måste dock röra sig om ett eller flera enskilda tillfällen. Bara den lätta föraningen om att smockan hänger i luften är i sig psykisk misshandel.


Däremot kan psykiskt våld förekomma utan att kroppen kommer till skada. Men det psykiska våldet ger skador på djupet. Den psykiska misshandeln kan definieras som en maktobalans som den starkare parten utnyttjar eller försöker skaffa sig. För att definieras som misshandel måste det också finnas ett uppsåt att skada eller trycka ner personen.


Om någon har sett misshandel och sedan blir hotad med ”att om du anmäler det här kommer det hända något hemskt” är det brottsligt och brottet heter övergrepp i rättssak och kan ge fängelse. Om man är utsatt för psykiskt våld har man rätt att få hjälp. Varaktig psykisk misshandel kan leda till panikångest, depression och posttraumatisk stress. Exempel på psykisk misshandel är till exempel: Att bli förnedrad eller förlöjligad inför andra människor. Att tvingas göra något som du inte vill.


Alla fasta hållpunkter och referensramar för vad som är rätt och fel suddas ut. Inte sällan är psykisk misshandel en start för övergång till fysisk misshandel. Ge inte upp dig själv, det finns utvägar.


Psykisk misshandel straffbart

Psykisk Misshandel - Klicka Här. Jag möter dig där du är i din process och jag har tystnadsplikt. Min sambo har gjort en anmälan på en person gällande psykisk misshandel som pågått under års t. Det kan också vara kränkande beteenden eller handlingar som att till exempel bli hotad eller tvingad att göra saker som känns fel.


Misshandel av barn 0-år inom familjen Endast procent av anmälningarna i materialet avser barn mellan kan vara av psykisk art Det är definitivt psykisk misshandel. Jag arbetar som socialsekreterare på en barn- och ungdomsenhet. Läser mycket om psykisk misshandel men även trådar här på FL som handlar om beteende hos föräldrar mm. Vad klassas egentligen som psykisk misshandel eller i alla fall psykisk negativ påverkan på ett.


En föreståndare för en avdelning för psykisk sjuka brukar våld mot de intagna och döms för detta till två månaders fängelse för misshandel. Grov misshandel – ett hårdare straff. I dagsläget är psykisk misshandel straffbart om en medicinsk effekt går att påvisa.


Vid fall av psykisk misshandel då en medicinsk påvisbar effekt inte kan styrkas utdöms emellertid inte något straff. Likväl kan det finnas bevis för att den förekommit. Med misshandel avses både fysisk och psykisk misshandel. Partnervåld är ett modernt nytt ord som beskriver våld i nära relationer. Misshandeln kan även ta sig uttryck i materiellt våld och ekonomiskt våld.


För att ge barn som bevittnar brott en starkare rättslig ställning tillsätter regeringen en utredning som ska lämna förslag på lagstiftning som gör det straffbart att låta ett barn bevittna brott i nära relationer. Utredaren ska också se över hur en ny typ av lagstiftning påverkar barns möjligheter att kunna få skadestånd. Till skillnad från fysisk misshandel syns psykiskt kränkande beteenden inte med blotta ögat. Men psykisk misshandel kan vara minst lika smärtsamma.


Med hjälp av Huffington Post listar Hälsoliv sju giftiga vanor som en dålig partner har. Det kan handla om allt från ett extremt kontrollbehov till hånfulla kommentarer. Men observera att all misshandel , ringa eller inte, är brottslig.


Psykisk misshandel straffbart

Jag menar att de som utsatts för psykisk misshandel även kan betraktas som ”överlevare”. Utsätts man för övergrepp är man per definition ett offer, ett brottsoffer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg