fredag 7 juni 2019

Klassiska dikter

Medan moderna poeter tenderar att böja reglerna och bryta de former som skapats av klassisk poesi blir de populära och därför ekonomiskt framgångsrika. Hur länge lyckas denna framgång – ingen vet. Du kan alltid njuta av klassiska poetiska verk. Enkelhet, tydlighet, perfektion av dikter öppna för våra läsare. Dikter är bra för god hälsa.


Poesi är hur bra som helst för dig och din hälsa.

TV gör dig dum i huvudet. Hans ambition är att lyfta fram de starkaste och mest levande dikterna ur nästan 4år av svenskt diktande. Men han presenterar också författarna och kommenterar de dikter han valt inte minst lämnar han sakuppgifter som vi behöver för att kunna tillägna oss dikterna. En dikt kan vara ett sätt att få något slags avslut på det som borde ha sagts men som aldrig sades. Det kan även vara ett sätt att hedra den avlidna personen.


Skriva dikt inför den sista vilan. Begravningsdikter kan vara ett enklare alternativ till ett tal. Dessutom är en dikt ofta kortare och mer välformulerad än ett begravningstal.

Det finns så mycket du inte kan se. Som tanken på dig kan få mig att le. Så mycket jag vill att vi ska göra. När jag tänker på dig så blir jag glad. En vän som du är värd så mycket för mig!


Vackra julverser, juldikter, jul poesi, julrim och jul lyric till dina julkort, julhällsningar och julklappar. Antika värderingar påverkade sättet att skriva vers, men i än högre grad sättet att beskriva vers. I dikterna syns Li Bais passion för naturen, kärlek till hemlandet och sorgen i hans sinne. De flesta av hans dikter skildrar att mänskligheten har förlorat sig i illusionen, och om ensamhet och längtan efter en kontakt med himlen. Nedan följer två av hans mest berömda dikter om månen.


Dricka ensam med månen. Att våra klassiska svenska författares verk ständigt hålls tillgängliga är en viktig förutsättning för fortlevnaden av vårt litterära och språkliga arv. Från en kruka vin bland. Det här är till dig som poesifantast, dig som just upptäckt att dikter kan göra massa saker som massa andra saker inte kan.


Till dig som letar efter fler guldkorn att spara i ett eget poesiparadis. Vår historia formar dikten , den lägger dikten i ett sammanhang som passar oss. På sätt och vis skriver du om dikten så den passar dig.

Dikt kommer från det tyska ordet dicht som betyder tät eller från det latinska ordet dictare, diktera. Poesi kommer av det grekiska poiein som betyder göra eller tillverka. Utbudet av begravningsdikter är stort och det kan ibland kännas svårt att avgöra vilken dikt som egentligen passar bäst. Karin Boye använder ofta naturen i sitt symbolspråk. Man kan därför njuta av hennes dikter dels som naturskildringar dels ta till sig dess djupare innebörd.


Ofta upptäcker man fler och fler symboler destå mer man lär känna hennes verk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg