fredag 21 juni 2019

Skuldtäckning bodelning

Skuldtäckning bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda Ner Ett Garanterat Juridiskt Korrekt Bodelningsavtal Nu Direkt.


Jag läser juridik och i min kurslitteratur står något jag finner märkligt. Angående bodelning så vet jag att man delar makars sammanlagda giftorättgods på hälften för att var person ska få ut sin del. Sen står det att en make har rätt att få egendom som täcker dennes skulder. Således kommer den icke-skuldsatte makens andel i boet att delas mellan makarna.


Anledningen till varför det är viktigt att utreda vilka skulder som finns och hur dessa ska behandlas vid bodelningen är för att en likadelning av makarnas totala nettogiftorättsgods ska göras enligt kap § ÄktB. Vid en bodelning börjar man alltid med att göra s. Värdet på varje makes egendom minskas med de skulder denne har, och överskottet läggs ihop till en gemensam egendomsmassa som därefter delas i hälften (11:ÄktB). Det kallas skuldtäckning. I första hand ska sådana skulder avräknas som har koppling till den egendom som ingår i bodelningen , t. Värdet av sambornas andelar i boet efter skuldtäckning läggs ihop och delas i två. Detta kallas dold sam­äganderätt.


Om en av samborna har dold samäganderätt i egendom so m endast den ene av samborna framstår som ägare till, ska detta ­beaktas vid bodelningen. En bodelning mellan sambor omfattar endast sambornas gemen­samma bostad och bohag. Om din skuld inte betalas av direkt går du ifrån bodelningen med en skuld på 400kr.


Av denna skulle enligt föregående uppställning 100kr täckas av din enskilda egendom, 200kr täckas av din samboegendom och 100kr tas med efter bodelningen och dras först från din andel. Bodelning mellan sambos regleras i sambolagen och för dem gäller att bara bostad och bohag ingår. Vid kortare förhållanden kan det i vissa fall finnas möjlighet att jämka en bodelning på så vis att den som hade mest med sig in i boet får behålla mer. Sambos behöver enbart bodela om en eller båda parter så önskar. Sedan den egendom som inte skall ingå i bodelningen frånskilts och korrigering gjorts för skuldtäckning och för dispositioner, som någon av makarna gjort inom tre år från ansökan om äktenskapsskillna skall som huvudprincip makarnas samlade giftorättsgods delas lika mellan dem.


Skuldtäckning bodelning

Denna princip kan emellertid frångås i vissa. De gör bodelning under bestående äktenskap utan att använda äktenskapsförord. Skuldtäckning kan vara en annan faktor som bidrar till jämkning. En likadelning av den andres samboegendom kan då framstå som oskälig.


Vi förklarar oss med denna bodelning nöjda och kommer att kvittera vad vi tillskiftats. Skulderna tas med vid en bodelning på så vis att en make får avräkna sina skulder från sitt giftorättsgods innan giftorättsgodset sammanläggs och fördelas lika mellan makarna. Ska ni själva göra bodelningen måste ni ha kunskap om bodelningsreglerna och hur t ex skuldtäckning fungerar. Vardera make får vid en bodelning avräkna sina skulder från sitt giftorättsgods, se kap § ÄktB. Var och en av makarna svarar för sina egna skulder vid en bodelning.


Bestämmelsen reglerar det som kallas skuldtäckning som aktualiseras i samband med skilsmässa. Regeln finns för att det ska bli rättvist mellan makarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg