onsdag 19 juni 2019

Kondens plåttak garage

Stort utbud av carportar i hög kvalitet till bra pris och snabb leverans. Söker du Plåtslagare kommun? Få offerter helt gratis. Plannja har plåttak i hög nordisk kvalité.


Kondens plåttak garage

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hur löser vi problem med kondens i garage och på plåttak ? Nu har vi fått i uppdrag att åtgärda detta och undrar om ni har någon produkt som kan lösa detta? Har ni det rätta skyddet mot kondens ? Droppar det från ert plåttak , skärmtak, lagerutrymmen eller djurstallar? Vårt företag är ledande inom kondensskyddsbehandling med den nya generationens kondensmassa Erfo-Guard AC, för en effektiv och ekonomisk behandling mot kondensskador. Det var endast reglar med ett plåttak på så jag la dit en kondensväv.


Det jag tror blev problemet är att jag la väven mellan reglar och plåt, så kylan från plåten får kondensen att sätta sig på väven. Har ett kallförråd med plåttak där det blir ganska mycket kondens på ibland. Där finns inget mer än plåten, ingen plast etc. Vi har plåttak på vedboden, inget undertak. Det blir ingen kondens att tala om.


I Vagnhärad lade jag plåttak på garaget och förvarade virke under, det var perfekt. Måste åtgärda lagårdstaket. Detta trots att kondens faktiskt funnits sedan urminnes tider. Forskarna anser dock att okunnighet om hur kondens uppkommer, och följdeffekter kombinerat med modern byggnadsstil, är direkta orsaker till att problemen ökat de senaste fem åren. I de fall där det finns risk för kondens och droppbildning på plåtens undersida kan det vara nödvändigt med en beläggning som binder upp fukten tillfälligt – ett så kallat kondensskydd.


Merataks kondensskydd Dripstopp är en kraftig polyesterfiltbeläggning, som limmas på plåtens baksida med ett starkt kautschuklim. Det kalla garaget och carporten ger tvärtom sämre uttorkning av ytfukten, men mindre kondens. För bilen som är i dagligt bruk skyddar den kalla och genomluftade byggnaden bäst mot rost. Kondensen som skapas kan ge rost. Men visst är det härligt att kliva in en torr, varm bil och bara köra ut ur garaget.


För det första består dagens plåttak av flera skikt och är profilera för det andra är den åtskilligt tunnare och för det tredje mycket lättare. I jämförelse med tegel är många typer av plåtar tio gånger lättare. Ett plåttak av aluminium väger inte mer än kg per moch en stålplåt cirka 5-kg per m2.


Men hur är det med kondens , brukar det inte vilja bildas en del. Har läst på nätet om olika lösningar att få bukt med kondens som droppar ner från plåttakets. Miljöstationerna kommer att byggas som kallförråd men vi funderar nu på hur vi på ett enkelt kan sätt förhindra kondensbildning på undersidan av plåttaket.


Vår färgexpert Per Karneke svarar på frågor. Vill undvika kondens från plåttaket samt i övrigt få till en så bra konstruktion som möjligt med tanke på förutsättningarna. Daggpunkten är den lägsta temperatur som fuktig luft kan anta utan att fukt fälls ut i form av kondens.


I vissa fall kan takytans temperatur bli upp till 10° lägre än lufttemperaturen. Om kondens uppstår under flera kalla nätter i rad utan att det blir varmt på dagarna kan det leda till att ett relativt tjockt lager is bildas. Takdropp orsakat av kondens förväxlas ofta med läckage genom yttertaket. Fukt kan även tillföras ett yttertak från underliggande utrymmen.


Följderna av kondensbildning kan skapa stora skador på utrustning och material som finns i din byggnad. Likaså kan en fuktig ledande zinkbelagd ytan (varmförzinkad och zinkrikmålad plåt) mycket snabbt korrodera. Ur ett Mollier IX-diagram kan man se när risken är stor för kondens. Varning för plåttak på isolering enligt bild ovan.


Några konstruktörer, hoppas de är få, anser att med en boardskiva eller liknande som ligger under takplåten kan kondens undvikas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg