måndag 17 juni 2019

Lätt asperger

Lätt asperger

Eller så ifrågasätter man att diagnosen kan vara riktig över huvud taget. De kan ha svårt att knyta sina skor, cykla eller simma. Det syns ju inte på dem att de har en funktionsnedsättning. Andra tycker ofta att de inte uppför sig normalt och de blir lätt missförstådda. Min definition av lätt asperger är att man inte behöver medicin eller hjälp från det sociala eller psykiatrin.


Lätt asperger

Man har alltid klarat sig själv fast man är felkonstruerad. Aspergers syndrom är en form av AST. Man ägnar en stor del av sitt liv åt att förstå varför man fungerar så här märkligt.


Sen är det naturligtvis ofta praktiskt. Jo, Zombie, jag är kanske en aning fyrkantig, inser jag, lite väl postmodernistisk. Men det är nog två diskussioner inser jag.


En om huruvida AS är ett avgränsbart och absolut fenomen och en om huruvida man egentligen kan tala om AS light eller lätt asperger. Det är bra att veta att även om tonårstiden är tuff så behöver inte resten av livet vara lika krångligt. Många upplever att livet blir lite lättare när man mognar själv. Vissa av oss, speciellt kvinnor, kan tvärtom vara överempatiska och väldigt känsliga.


När mina vänner mår dåligt, väljer de oftast att vända sig till just mig eftersom de tycker att jag är en bra lyssnare och har lätt för att prata om. This occurs when they will only speak freely with people they are comfortable with, and may not speak at all to strangers. Extreme cases last for years. Livet påverkas på olika sätt för olika personer som har asperger. Ju mer du själv och andra får lära sig om hur du funkar och vad du behöver, desto lättare blir livet.


Tänk på att många saker som den med asperger tycker är jobbigt, kan vara jobbigt för andra också. Som att komma i rätt tid eller att prata med folk man inte känner. De som tidigare fått denna diagnos ska utifrån DSM-få diagnosen autism (ASD). Vid autism är förändringar och nya situationer svåra.


En vardag med rutiner och struktur gör livet däremot lättare för personer med autism. Det kan bero på att den som har autism har svårt att föreställa sig vad som ska hända vid förändringar och därför blir rädd och orolig. Hur mycket hjälp man behöver beror på hur svår eller lätt autism man har. Men har man utvecklingsstörning och autism kommer man att behöva hjälp hela livet. Hjälpen man får kan vara olika.


Lätt asperger

Barn med autism går ofta i vanlig. Det kan vara ångest, ångestattacker, tvångstankar eller tvångshandlingar, depressioner eller fobier. Läs mer om webbkursen SCOPE. Hon har träffat många som har asperger , och säger att alla inte är lika tacksamma som hon var över att få diagnos.


Särskilt tonåringar verkar tycka att det är jobbigt. Att få diagnos som barn eller vuxen verkar lättare. Därför kan de lättare bli missförstådda av sin omgivning, som uppfattar dem som ohyfsade och ouppfostrade.


Först tänkte han att han bara hade en lätt form av aspergers men med tiden har han förstått att hans problem är ganska genomsnittliga för dem som har fått diagnosen. Efter en tid av arbetsträning via Arbetsförmedlingen fick han en anställning vid ett företag som tyvärr gick i konkurs några år senare. Jag har mer trott att hon ligger åt asperger till. Hon är så fixerad vid och intresserad av vissa saker, men det hör väl till autismen i sig kanske? Nu är jag så himla intresserad av hur ni har det.


Ni som har barn med samma diagnos eller liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg