torsdag 31 augusti 2017

Vad är social fobi

Få bort social fobi med effektiv ljudbok. Social fobi är ett äldre namn för det som nu kallas social ångest. Det innebär att man är rädd för sociala sammanhang.


Man kan vara rädd för en massa olika saker, till exempel att redovisa för klassen, prata med lärare eller rektorn, prata i telefon, äta på restaurang, eller annat. Känner du stark ångest när du är i centrum för andras uppmärksamhet? När social ångest blir till ett hinder i vardagen kan det handla om social fobi , ett av de vanligaste ångesttillstånden.

Social ångest kallades tidigare för social fobi. Gemensamt för fobier är att de fungerar på liknande sätt: Ju mer du försöker undvika det du är rädd för, desto starkare blir din ångest. Du som har social ångest är rädd för att bli utsatt för andra människors uppmärksamhet. Om du känner igen dig i beskrivningen under rubriken ” Vad är social fobi ” kan du lida av socialt ångestsyndrom. I så fall upplever du att många sociala situationer, särskilt sådana där du riskerar att bli granskad eller utvärdera gör dig så orolig att du helst undviker dem.


Om man pratar om diagnosen social fobi så har man ofta problem med båda domänerna, även om man också kan uppfylla kriterierna genom att tycka att en enda situation, till exempel tala inför en grupp, är extremt jobbig. Du kan ha vad som kallas fobi om du är så rädd för någonting att du gör allt för att undvika det. Det kan till exempel vara vissa djur, platser eller situationer.


Om din fobi har börjat begränsa dig i livet kan du behöva söka hjälp.

Det finns behandling som hjälper. Siffrorna för hur många som lider av en eller fler fobier varierar men fobier drabbar mer än miljoner människor i USA. I västländer lider troligen runt - av befolkningen av någon form av fobi. Kvinnor löper dubbelt så stor risk att drabbas av fobier.


Debutåldern är under år i av fallen. De som söker hjälp har haft symtom i minst tio år, och det är vanligt att de samtidigt har andra psykiatriska problem, framför allt depression och andra ångestsyndrom. Det är inte så att personer med social fobi är klumpigare, mindre begåvade eller mindre socialt kompetenta än andra – många gånger är det snarare tvärtom. I likhet med andra fobier så rör det sig om en överdriven eller orimlig rädsla, och på ett plan finns det en insikt om att det är på det viset (i alla fall hos vuxna).


Animerad) - Ångestskolan Få personer känner sig trygga i alla sociala situationer, men en del känner sig osäkra i de flesta sociala sammanhang. Eftersom diagnoserna visar stor överlappning och för att ge rätt behandling krävs det att man vet vad som är huvuddiagnosen. Den generella formen innebär att man känner ångest bara man vistas bland andra människor. Man är rädd för att granskas av andra eller att göra bort sig.


Det har ofta ingenting att göra med vad andra personer egentligen säger eller gör, det är något som kommer inifrån. Det är väldigt lätt att isolera sig när man har social fobi , att undvika de situationer som får en att känna sig dålig. Obehaget blir till slut så starkt att en drabbad helt undviker sociala sammanhang.


Det är ett stort folkhälsoproblem och ungefär var tionde svensk har någon gång uppfyllt kriterierna för diagnosen. Intensiv forskning pågår på området. Gemensamt med andra typer av ångest och fobier är att det finns en ärftlig komponent.


Vissa forskningsresultat tyder på att en del av hjärnan som kallas amygdala är inblandad vid social fobi.

Amygdala tros vara en central plats i hjärnan som styr rädsloreaktioner. Vad skiljer social fobi från blyghet? Man kan säga att social fobi är på samma skala som blyghet, men blyghet är mycket lindrigare. Om man är blyg kan man känna sig oroliga inför sociala situationer, men man gör saker ändå.


Det är ovanligt att social fobi märks för första gången efter det att man har fyllt 25. Vi vet inte säkert orsakerna till att man får social fobi , men många olika förklaringsmodeller diskuteras i forskningslitteraturen. Oftast visar sig social fobi väldigt tidigt. Redan i sandlådan kan vissa barn vara mer tillbakadragna och mer blyga än andra mer normalblyga barn. Det är inte ovanligt att den som lider av social fobi har en förälder som också lider av samma sjukdom.


Om du lider av social fobi ska du inte försöka undvika det du är rädd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg