torsdag 17 augusti 2017

Ansöka om ensam vårdnad av barn

Ansöka om ensam vårdnad av barn

Om samarbetet med den andra föräldern kring vårdnaden om ert barn inte fungerar, hur mycket du än försöker, eller om den andra föräldern enligt dig inte är förmögen att ta sitt ansvar för vårdnaden , till exempel på grund av missbruk eller psykisk ohälsa, kan du ansöka om ensam vårdnad om barnet. När du vill ansöka om ensam. Dessa frågor kan handla om vart barnet ska bo, skola, läkare, behandling, kyrka, försäkring, pass med mera. Umgängesrätt vid ensam vårdnad.


Ansöka om ensam vårdnad av barn

Barnet har rätt till umgänge med båda sina föräldrar. Om barnet önskar detta umgänge så har båda föräldrar som uppgift att se till att det genomförs. Om föräldrarna av någon anledning inte längre vill att vårdnaden ska vara gemensam kan man ansöka om ensam vårdnad. Detta är kan vara ett gemensamt beslut som tas i och med skilsmässan eller efteråt, till exempel om någon av föräldrarna flyttar långt bort.


Att ha vårdnaden om ett barn innebär att man har rätt att fatta alla beslut rörande barnet , till exempel var det ska bo och var det ska gå i skola, frågor om sjuk- och hälsovård mm. Det vanligaste är att föräldrar har gemensam vårdnad , vilket betyder att de måste fatta gemensamma beslut. Ansöka om ensam vårdnad. Om du tror att det finns risk för att den andra vårdnadshavaren för barnen utomlands mot din eller barnens vilja kan det också utgöra skäl till att ansöka om ensam vårdnad.


Ensam vårdnad när ni enas om att det är bäst. Att ansöka om ensam vårdnad måste inte föregås av en stor konflikt. Om man ansöker om att få ensam vårdnad om sina barn är det viktigt att komma ihåg att det handlar om att man då blir ansvarig för barnets juridiska och personliga förhållanden.


Exempel på sådant man får besluta om är skolgång, sjukvård och ansökan om pass. Hur man ansöker om ensam vårdnad om ett barn är lite olika beroende på situationen. Att en förälder har ensam vårdnad är ovanligt. Huvudregeln enligt svensk rätt är att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om sina barn.


Tingsrätten kommer då att i en dom fastställa vem som ska ha ensam vårdnad om barnet. Om båda föräldrarna yrkar ensam vårdnad för egen del måste tingsrätten bestämma att en av dem ska få ensam vårdnad. Om någon av föräldrarna yrkar att tingsrätten ska döma på så sätt att den gemensamma vårdnaden ska bestå kan.


När rätten bedömer om vårdnaden ska vara ensam eller gemensam ska rätten särskilt beakta föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör. Få självklarheter med ensam vårdnad. Utgångspunkten är att gemensam vårdnad är det bästa för barnet. Ibland är det dock inte förenligt med barnets bästa att föräldrarna har ett gemensamt vårdnadsansvar. Den gemensamma vårdnaden kan upplösas på två grunder.


Ansöka om ensam vårdnad av barn

Den första grunden är samarbetssvårigheter. För att han ska få gemensam vårdnad om barnet så måste mamman gå med på att de har det, eller så får han ta det till tingsrätten. Vårdnad och umgänge är dock inte samma sak.


Eller snarare att barnen har rätt till umgänge med föräldrarna, det är trots allt barnens rättigheter och trygghet som skall stå i första rummet. Om en av föräldrarna tilldömts ensam vårdnad , bor barnet vanligen där och har umgänge med den andra. Tanken bakom umgänget är att barnet ska ha rätt till en nära och god kontakt med den förälder som det inte bor med. Det handlar alltså om barnets behov av umgänge och inte om föräldrarnas rättighet att träffa sina barn. Oavsett om det rör sig om att ansöka om ensam vårdnad , planera för gemensam vårdnad eller om du har hamnat i en vårdnadstvist hjälper vi dig så att ditt barns rättigheter respekteras.


Vi har många års erfarenhet av att hjälpa föräldrar som har hamnat i en situation som de inte kan lösa på egen hand. Avtala om ensam vårdnad 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg