onsdag 9 augusti 2017

Avtal om ensam vårdnad

Genom att avtalet blir gällande på detta sätt får det vidare samma verkan som en dom om vårdnad , innebärande bland annat att det kan bli föremål för verkställighet om en part inte skulle följa avtalets innehåll. Föräldrar som är överens kan reglera frågor om vårdnad , boende och umgänge genom avtal. Har man fått ensam vårdnad så har man rätt till underhållsbidrag. Det finns dock en hel del regler, lagar och praxis runt underhållsbidraget.


Underhållsbidraget betalas av föräldern som inte har barnet boende hos sig.

Pengarna betalas till föräldern som har barnet boende hos sig, men pengarna är givetvis avsedda för de kostnader som barnet har. Socialnämnden ska godkänna avtalet om det är till barnets bästa. AVTAL OM VÅRDNAD OCH UMGÄNGE för gemensamma barn Sida (1) Undertecknade har denna dag träffat följande överenskommelse : (Kryss i ruta innebär att den därefter följande texten gäller. ) Föräldrar. Ensam vårdnad i ett senare skede. Ibland kan föräldrar komma överens om ändringar i vårdnaden i efterhand.


Anledningen kan till exempel vara att någon av föräldrarna ska flytta och det inte anses praktiskt att ta alla beslut gemensamt. Gemensam eller ensam vårdnad. Om föräldrarna i ett senare skede vill göra ändringar i vårdnaden om barnet kan de vända sig.

Internationella förhållanden. Ni ansöker om att skriva avtal om vårdnad , boende och umgänge genom att fylla i och skicka in ansökan direkt på webben. Avtal , dom och adoption.


Logga in med din e-legitimation Fyll i dina uppgifter och den andra förälderns namn, adress, personnummer och e-postadress. De kan antingen ingå ett avtal om att en av dem ska ha ensam vårdnad eller vända sig till domstol och begära att en av dem ska beviljas ensam vårdnad. Väljer föräldrarna de att skriva ett avtal om ensam vårdnad måste detta godkännas av socialnämnden för att vara gällande. Hur man ansöker om ensam vårdnad om ett barn är lite olika beroende på situationen. När man ansöker om ensam vårdnad bör man kunna påvisa att ensam vårdnad är det bästa för barnet.


Om ett mål om skilsmässa redan pågår kan man i det målet också ta upp frågor om vårdnad , boende och umgänge. Om den ena föräldern har ansökt om stämning i en fråga som rör vårdnad , boende eller umgänge kan också den andra föräldern, utan att väcka stämning, begära att tingsrätten ska besluta på ett visst sätt. Eller snarare att barnen har rätt till umgänge med föräldrarna, det är trots allt barnens rättigheter och trygghet som skall stå i första rummet.


Utgångspunkten är att gemensam vårdnad är det bästa för barnet. Ansökan om ensam vårdnad. Ibland är det dock inte förenligt med barnets bästa att föräldrarna har ett gemensamt vårdnadsansvar. Den gemensamma vårdnaden kan upplösas på två grunder. Vårdnad kan vara gemensam där vårdnaden delas mellan föräldrarna eller så kan den vara ensam om en förälder inte anses vara en lämplig vårdnadshavare eller väljer att överlåta vårdnaden till den andra vårdnadshavaren.


Den första grunden är samarbetssvårigheter.

Ett godkänt avtal gäller och har samma verkan som en dom. Det betyder bland annat att den kan verkställas (det vill säga genomföras tvångsvis) om inte avtalet följs, och om beslutet bedöms vara till barnets bästa. För att godkänna ett avtal krävs att det är för barnets bästa. Föräldrar kan avtala om att vårdnaden ska vara gemensam eller att en av dem ska ha ensam vårdnad.


För att skriva avtal om vårdnaden måste någon av föräldrarna vara vårdnadshavare. Barnets bästa är utgångspunkten i allt vårt arbete. En av föräldrarna kan få ensam vårdnad om barnet eller så anser tingsrätten att det ska vara gemensam vårdnad.


I domen kan tingsrätten även reglera frågor om barnens boende, umgänge med ena föräldern och umgängeskostnadernas fördelning. Ett avtal eller förordnande om vårdnad om barn eller umgängesrätt som har ingåtts eller meddelats utan någon myndighets medverkan kan erkännas och verkställas i Finland såsom ett beslut som har meddelats i en främmande stat, om åtgärden var rättsligt giltig och verkställbar i den stat där barnet var bosatt. Vårdnaden kan ändras från ensam till gemensam eller tvärtom genom att föräldrar avtalar om detta på familjerätten eller ansöker till tingsrätten, om de är överens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg