måndag 28 augusti 2017

Bäst för barn vid separation

Var ska barnet bo vid en separation eller skilsmässa. När föräldrar med barn väljer att separera eller att skiljas är det ofta barnen som hamnar i kläm. Små barn behöver en trygg miljö för att kunna skapa sig en bra grundtrygghet och må bra. Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna.


Och de mår betydligt bättre än de barn som bara ibland träffar en av föräldrarna.

Den oro som har funnits för att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma. Barnpsykologen och forskaren Malin Bergström slår hål på myter om vad som är bäst för barnen. Skilsmässa: Vid vilken ålder är det bäst för barn ? Om man ska separera eller skiljas – vid vilken ålder är det bäst för barnet ? Vi frågade barnpsykolog Malin Bergström och fick SÅ många bra råd till svar, ålder för ålder.


Vad är bäst för barnen vid vår separation ? Jag och min man håller på att separera.

Min man har fått en ny bosta jag vill försöka bo kvar i huset. För en del barn kan det vara bra att få prata med andra vuxna, till exempel någon vän till er vuxna som barnet känner förtroende för. Eftersom barn ofta är lojala med sina föräldrar är det lättare om du som förälder talar om för barnet att det är okej att prata med andra om separationen.


Hade paret haft barn som skulle bott hos den ena föräldern hade denne fått bo kvar. Skulle Mia och Per ha svårt att komma överens om vem som ska få bo kvar vid en separation kan de be tingsrätten utse en bodelningsförrättare som avgör vem som är i störst behov av hyreslägenheten. En skilsmässa eller separation är en livskris för både föräldrar och barn. Experten berättar hur du kan hjälpa barnen genom den svåra tiden.


Flaaten från Psykologteamet. Tips hur ni kan hantera kostnader för barnen. Betala vardagssaker var för sig. Om barnen bor halva tiden var hos er kan det enklaste vara att ni betalar för barnen den tid de bor hos er.


Dela på större kostnader. Räkna ihop varje månad hur mycket ni tillsammans har betalat för större inköp åt barnen. Behöver ni köpa ersättningsboenden, tänk på att bottenvåning, mindre fina hus och mindre populära kvarter i området ofta kan vara betydligt billigare och göra det möjligt för barnen att bo kvar i sin miljö.


Vill du ha mer information och hjälp gå in på MFoF.

Myndigheten för familjerätt och föräldrastöd). MFoF är en statlig myndighet som arbetar för att barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar. De har mycket matnyttig information.


Vi kan stötta er och era barn till ett fungerande samarbete för barnens bästa. Barns bästa när föräldrar separerar. När föräldrar inte är överens om vad som är bäst för deras barn efter en separation vänder de sig ibland till tingsrätten för beslut.


Så skyddar du din ekonomi vid en separation – expertens bästa tips. En separation innebär en stor förändring för hela familjen och det tar tid att hitta sina nya roller och rutiner. Därför kan det vara bra att inte bestämma något definitivt upplägg direkt, utan prova sig fram, menar Malin.


Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Det gäller att hitta fram till en vardag som känns trygg för barnet och fungerar för er båda föräldrar.


Det är bra om ni så snart som möjligt i samband med separationen fattar beslut om vem som ska vara vårdnadshavare, hur barnet ska bo och var det ska gå i skola. Våra barn mådde inte bra av att kastas mellan två liv” Byte mitt i veckan, dela på syskonen, sluta med det växelvisa boendet … Föräldrarnas brev till Idagsidan innehåller många modeller för barnen efter skilsmässan. Om du ska separera från föräldern till ditt barn är det viktigt att diskutera hur ni ska dela på barnets försörjning framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg