tisdag 15 augusti 2017

Äldres hälsa och sexualitet

Andra undersökningar visar att bättre hälsa är det svar som oftast anges på frågan om vad som skulle kunna ge ett bättre sexliv. För sjukdom, biverkningar av mediciner, hormonförändringar och smärtor kan skada den sexuella funktionen och begäret under ålderdomen trots att önskan om ett fortsatt sexliv finns. Den sexuella hälsan är en viktig del. Många äldre får en ny hälsosituation.


Kroppens funktioner förändras och många blir beroende av vård och omsorg för att klara sin vardag. Vi ser hos äldre att när förmågan till erektion hos män försvinner så kanske samlaget försvinner, men inte intresset för sex – för lusten finns kvar.

Det är erfarenheter som kan begränsa möjligheterna att finna sin egen sexualitet och dess uttryck. En del äldre anser att deras sexualitet är i det förflutna. Vissa utvecklar en inre acceptans medan andra får en negativ påverkan på livskvaliteten. Kopplingen mellan sexualitet , sexuell hälsa och livskvalitet skiljer sig mellan äldre individer men för majoriteten har den en betydelse för deras fysiska och psykiska välbefinnande. Sexualitet , oavsett ålder består av möjligheter för god hälsa , lycka och samhörighet.


Genom att ta tillvara på sexualiteten inom vård- och omsorgsarbete kan hälsoeffekter förstärkas hos den enskilde individen. I professionell omvårdad ingår att befrämja ett holistiskt synsätt. För män var sexualitet en viktig del av livet.


Det blir allt vanligare att hitta en ny kärlek sent i livet.

Och i Sverige har fler sex efter än någonsin. Läs Veteranens artiklar om kärlek, relationer och. Estetiska och kulturell livsmiljö. Frågor och svar kring äldres sexualitet UR-play Den magiska handen - UR-play ett radioprogram Äldre män om sex - UR-play Att hålla pirret vid liv- URplay radioprogram Njutningen i mitt liv Ur-play radio Nära dig Ur-play radio (funktionshinder och sex) Ljudbok Äldre och sexualitet - sid Äldre och sexualitet - sid Sexuella problem. Här kan du utan kostnad ladda ner hela Äldres hälsa och livskvalitet som ljudbok i mp3-format.


Undervisningen i ämnet gerontologi och geriatrik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om det normala åldrandet samt om äldres hälsa , ohälsa och livskvalitet och om de behov som uppstår i samband med åldrandet. SEXUALITET SOM HÄLSA OCH RÄTTIGHET SRHR är en förkortning som står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det innebär bland annat att den sexuella hälsan är en mänsklig rättighet som inbegriper tillgång till vår service och kunskap. Det finns en förlegad syn på äldres sexualitet , menar Nils Beckman och säger att det är särskilt viktigt att vårdpersonal får mer kunskap om äldre och sex. Läkare och sjuksköterskor som behandlar äldre måste förstå att kärlek, lust och sexualitet inte upphör på grund av ålder och de får inte tveka att fråga om sexuella problem oavsett hur gamla deras patienter är.


Sexuell beröring och njutning är en viktig del i många människors liv. En person med en funktionsnedsättning har precis som andra behov av att uttrycka sin sexualitet. Att hitta sin sexualitet kan ta längre tid om man vuxit upp med en kropp som är annorlunda, om man saknar känsel eller det tar längre tid att klara olika funktioner.


Och sex av tio kommuner serverar mat från olika kulturer. Men ändå används få dessa tjänster. Reflekterar Uppgiften handlade om äldres hälsa och deras livskvalitet. Så fint av Sverige att ta hand om deras äldre , visa respekt och är omtänksamma för dem. I mitt hemland blir äldre oviktiga hos en del familjer.


Sanoma Utbildning Författare: Margareta Skog och Margareta Grafström Kapitel Äldre och sexualitet Detta kapitel handlar om äldres sexualitet och faktorer som kan påverka denna.

Det handlar också om sexualitet då en av makarna har en demenssjukdom och anhörigas roll i både omsorg, intimitet och närhet. Forskning visar att även personal inom äldreomsorgen kan ha en skev syn på äldres sexualitet. Kursen Äldres hälsa och livskvalitet är en kurs om gerontologi och geriatrik.


I kursen lär du dig om åldrande, äldres livskvalitet och olika sjukdomar som är vanliga när man blir äldre. Du lär dig om äldres hälsa , så som munhälsa och fothälsa, kost och näringsbehov. Medverka till att göra temat äldre och sexualitet pratbart på Ytterligare en faktor är hur långt som kan påverka sexualiteten är till exempel. Gerontologi och Geriatrik.


Del innehåller kunskaper om det normala fysiska, psykiska och sociala åldrandet. Ett kapitel berör attityder till åldrandet och sexualitet inklusive homo-, bi- och transsexualitet. Omsorg om äldre personer med utvecklingsstörning blir belyst i ett kapitel. Den äldres estetiska och kulturella livsmiljö för sinnesstimulans och livskvalitet. Emotionell och social omsorg för meningsfull tillvaro och delaktighet i samhället.


Prevention och säkerhet, till exempel i fråga om fallolyckor. Anette Agardh är docent i global hälsa vid Lunds universitet och har arbetat och bedrivit forskning på sexuell hälsa och rättigheter i många olika länder, även Sverige. Hur vi åldras varierar mycket från person till person. Du kan påverka din hälsa på många sätt vid hög ålder, även om en del saker kan bero på miljö och vanor från tidigare. Det är aldrig för sent att börja motionera eller träna.


Fysisk aktivitet och muskelträning kan ge bra resultat högt upp i åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg