torsdag 25 juni 2015

Tröstande ord till en vän i sorg

Svara på sms eller i telefon om en vän behöver lufta sin besvikelse. Allt går så klart inte att lägga åt sidan, men om du KAN stuva om i schemat så är det en fin gest. En ros fäller sakta bladen Ett ljus brinner stilla ut En flämtande livslåga slocknar En arbetsfylld levnad är slut.


Sov till vindarnas smekande sång Sov under grönskans mjuka fång Sov ifrån sorgen , oro och strid Sov i underbar frid. Blotta närvaron av en annan människa kan i en förtvivlad och utsatt situation förmedla ett hopp. Många människor som upplevt sorg eller andra svåra saker berättar om hur vänner försvinner, men också om att nya vänner kommer till. I nöden prövas vännen, brukar man ju säga.


Den skriftliga kondoleansen kan vara en personligt skriven hälsning. Vanligt är att man i ord beklagar dödsfallet Tillsammans med den skriftliga kondoleansen är det även lämpligt att ha blommor. En kondoleans behöver inte vara skriftlig, ett deltagande genom att hjälpa till med något kring begravningen är också ett sätt att kondolera. En vän till mig uttryckte jag ber för dig och din inre styrka till en panikslagen kvinna på ett flygplan.


Tröstande ord till en vän i sorg

Framförallt att vänner runt om en måste ”tåla” att den som har sorg inte kommer höra av sig. Den omedelbara reaktionen brukar vara att man vill besöka eller ringa till personen för att beklaga sorgen. Men vad säger man när någon dött? De flesta av oss kan känna att det är svårt att hitta orden när vi träffar en vän eller bekant som har drabbats av ett dödsfall i familjen.


Att framföra kondoleanser. Ibland kan det vara svårt att hitta på något tröstande ord att skriva på beklagande kort. Som ett bevis på deltagande i sorgen är det lämpligt att överlämna eller översända en hälsning eller en kondoleans till de närmast anhöriga.


Här hittar du många gratis vackra utskivbara kondoleans-kort, som du kan använda till allt. En av min sambos närmaste vänner omkom hastigt i en olycka. Han var en sådan människa som aldrig sagt ett ont ord om en annan människa, en nallebjörn. Min sambo har bett mig om hjälp att skriva ett kort brev till vännens familj då han själv har svårt att uttrycka sig, men jag skulle vilja avsluta brevet med en dikt. En fin dikt till vän i sorg.


Men bördan kan lätta med andras försorg. För tankar kan värma och ord göra gott. Livet har sina toppar och sina dalar och vi hanterar alla vår sorg olika. Men ibland kan det kännas bättre att få lyssna till några tröstande ord och mjuka melodier. Här ger Nära dig sånger som tröstar när livet är tufft.


Tröstande ord till en vän i sorg

Tröstande ord Likt en näsduk att torka tåren Tröstande ord Från en vän Till en som uppskattar dem. Betygsätt detta: Share this: Del Tröstande ord. Idag har det gått veckor.


Men det är en annan historia. INFRYST – motsatsen till utbränd. Infryst är ändå ett obehagligt ord. VIOISMEN – det är den rörelse som omfattar VI.


Det är alltså allt annat än ensamt. Bakom glädjen och skrattet kan ett rått, hårt och känslolöst temperament dölja sig, bakom sorgen döljer sig aldrig annat än sorg … och bakom sorgen finns det alltid en själ. Till de sörjande – till de levande! Man kan säga jag beklagar din förlust (av en närstående) eller jag deltar i din sorg men man kan inte beklaga själva sorgen eller sörjandet.


Sorg är som en pil, Du gör dig illa om du försöker fånga den i luften. Men om du låter den flyga klart så faller den till slut till marken. På grund av upphovsmannarättsliga skäl har vi varit tvungna att ta bort verser och dikter förutom nedanstående där författarna givit sitt tillstånd.


Jag tänker på de sörjande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg