tisdag 9 juni 2015

Hur påverkas barn av separationer

Av : Juho Härkönen De senaste årtiondena har fler blivit sambos istället för att gifta sig, antalet separationer har ökat och bonusfamiljer och växelvis boende har blivit vanligare. Barn är en del av många av de här allt vanligare familjeformerna och förändringarna i familjen. Hur påverkas små barn av en separation eller skilsmässa. Ulla Hedvåg har gjort en teoretisk studie som försökt att kartlägga hur barn och föräldrars separation påverkar barnet.


Ofta räcker det inte med att prata med barnet om separationen bara en gång.

Det är bra att vara lyhörd och låta barnet bestämma hur ofta och hur länge hen vill prata. Barn som är yngre än ungefär fem år förstår ofta mer än vuxna tror, medan äldre barn ibland inte orkar höra eller ta så mycket ansvar som vuxna vill. Man vet också att en försämrad ekonomi som följd av separationer påverkar hur barn mår. Du måste veta hur du ska ta hand om ditt barn och sätta rätt gränser beroende på hans eller hennes ålder.


Experter har delat in barn i fyra åldersgrupper när det kommer till hur de drabbas av separationer. Att som barn höra viktiga vuxna prata illa om sin förälder påverka barnet negativt. När föräldrarna bråkar om barnet kan barnet uppleva att det måste agera budbärare mellan föräldrarna och ta ansvar för att försöka lindra bråken och göra respektive förälder glad.


Barn som befinner sig i en vårdnadstvist Barnets bästa Av kapitlet föräldrabalken, FB, framgår bland annat att barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut om vårdna boende och umgänge.

I en separation eller skilsmässa kommer du i kontakt med känslor från dina tidigare separationer. Dessa känslor färgar upplevelsen av den nuvarande separationen. Om du som barn kände dig trygg eller otrygg spelar en stor roll i hur du som vuxen klarar av en separation. Det finns ett svar på den frågan: det är inte trevligt.


Föräldrarnas skilsmässa leder ofta till problem i barnens relationer i framtiden. Enligt statistiken ökar sannolikheten för att ett skilsmässobarn också själv skiljer sig i vuxen ålder. Barn lider därför inte av de nya sätten att leva, så länge barnet får sina behov av trygghet och kärlek upfyllda. Vuxna däremot, med sina fasta föreställningar om hur saker ska och bör vara, har troligtvis svårare att anpassa sig.


Omvälvande förändringar som ändrar de grundläggande förutsättningarna kan däremot orsaka svårigheter för både vuxna och barn. Efter en separation är det vanligast att föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet ( ). Man har ju hört att det är lätt att relationen mellan föräldrar sätts på prov när man får barn. Bowlby blev alltmer övertygad om att långvariga avbrott i den tidiga mor- barn -relationen påverkade små barn negativt, både på kort och på lång sikt. Det höga antalet skilsmässor och separationer kan därför betraktas som ett folkhälsoproblem.


Kvinnor, är oftast de som tar initiativ till separation. Med andra ord kan du styra vad du vill att barnen ska lära sig, men innan du ger dig på vad du vill lära dina barn behöver du upptäcka vad du själv lär ut. Du har ju lärt dig av dem hur du ska uppfostra dina barn.

I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression. Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet. De vet inte vem de ska tro, är förvirrade, och mycket rädda.


Många barn har en känsla av att stölden var deras fel, och att den kunde ha undvikits. De beskyller sig själva för både stölden och skilsmässan. Många av de äldre barnen känner stark skuld över att inte ha försökt kontakta föräldern som varit offer. Vid års ålder var skilsmässobarnen skilda i större utsträckning än övriga.


De kvinnor som upplevt skilsmässa som barn påverkades mera än motsvarande grupp av män. De bedömde sina relationer i mera negativa ordalag än andra, de hade sämre relationer till sina föräldrar och ett svagare självförtroende. Hur negativa erfarenheter vi än bär med oss ifrån barndomen, kan vår förmåga att knyta an förändras och förbättras, om vi gör nya positivare erfarenheter tillsammans med till exempel en vän, en kärlekspartner eller en psykoterapeut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg