onsdag 10 juni 2015

Äktenskapsförord exempel enskild egendom

Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Skapa din mall med ett enkelt formulär. Ett äktenskapsförord är ett avtal som talar om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Med enskild egendom menas egendom som inte ska bodelas vid en skilsmässa eller vid dödsfall.


När man ingår ett äktenskap klassas automatiskt all egendom som giftorättsgods, om inget annat avtalats. Om man vill att viss egendom som man äger innan man ingår äktenskapet, eller egendom som man förvärvar efter man ingått äktenskapet och avkastning därav eller att all egendom överhuvudtaget skall vara makarnas enskilda egendom , kan man ingå ett äktenskapsförord.

Ingenting kan automatiskt vara enskild egendom , utan detta måste bestämmas av antingen makarna själva eller av den som har gett eller testamenterat något till någon av makarna. Egendom som ägs av två makar är deras gemensamma egendom , giftorättsgods. Men detta kan upphävas med hjälp av ett äktenskapsförord , som gör att hela eller en viss del av egendomen blir var och ens enskilda egendom. Denna mall är avsedd för blivande makar som ska skriva ett äktenskapsförord i vilket de kommer överens om att all deras respektive egendom ska vara enskild egendom och att även avkastningen samt vad som träder i stället för enskild egendom ska vara enskild egendom. Egendom kan bli enskild genom ett äktenskapsförord (kap § ÄktB).


Genom ett äktenskapsförord kan makar alltså bestämma att egendom som tillhör någon av dem ska vara hans eller hennes enskilda egendom (kap § första stycket ÄktB). Själva poängen med att ingå ett äktenskapsförord är att göra egendom till enskild egendom och därigenom undanta egendomen från en framtida bodelning. Enskild egendom genom äktenskapsförord.


Med ett äktenskapsförord kan makar eller blivande makar bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller en make skall vara enskild egendom och inte utgöra giftorättsgods.

Det innebär att enskild egendom inte ingår i bodelning mellan den avlidnes dödsbo och den efterlevande. Den enskilda egendomen kan dock utgöra arv för den efterlevande maken. Ett exempel på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom är när det är fråga om makar som bara har gemensamma barn. Makar med gemensamma barn. Det som inte är enskild egendom kallas giftorättsgods.


Det går alltid att skriva ett nytt äktenskapsförord om att egendom som ni gjort till enskild ska bli giftorättsgods igen. För att ett äktenskapsförord ska vara formellt giltigt måste det vara skriftligt, daterat och undertecknat av er. Ni måste också registrera det hos Skatteverket. Om ni inte skriver ett äktenskapsförord blir i princip all egendom , även det ni. Du kommer att lära dig skillnaden mellan de två egendomsslagen, hur egendom blir enskild egendom , vad det har för praktisk betydelse och hur man med hjälp av äktenskapsförord kan styra över om egendom ska vara giftorättsgods eller enskild egendom.


Mall för äktenskapsförord. Denna mall för äktenskapsförord hjälper makar och blivande makar att utforma ett juridisk korrekt äktenskapsförord. De kan till exempel göra om enskild egendom till giftorättsgods eller göra ytterligare giftorättsgods till enskild egendom.


I sådant fall upprättas ett nytt äktenskapsförord. Att egendom är enskild får betydelse först vid ett äktenskaps eventuella upplösande då sådan egendom står utanför den bodelning som ska göras mellan. Egendom och tillgångar som en person äger kan vara enskild egendom för den personen. För att egendom ska utgöra enskild egendom kan det antingen ha tillkommit genom äktenskapsförord som är ett avtal mellan två makar om att viss egendom ska vara enskild egendom.


Det gäller till exempel även fastigheter. Om ett ISK som är enskild egendom minskar värde, känns det då rimligt att du tar från er gemensamma ekonomi och sätter in pengarna på detta ISK?

Du kan upprätta ett äktenskapsförord där ett speciellt ISK är enskild egendom. Sedan kan du ha ett annat ISK som är giftorättsgods. Giftorättsgods till enskild egendom Vill ni att all eller viss specificerad egendom ska vara vardera makens enskilda egendom och inte delas er emellan vid en bodelning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg