måndag 15 juni 2015

Pilörter arter

Hos oss kan du boka hotellpaket med biljetter till teatern, centralt boende och frukost. Vet inte vad du vill uppleva? Hitta evenemanget som passar dig.


Pilörter arter

Arterna förs ofta till Polygonum som numera ofta delas upp i flera släkten. Släktet har, tillsammans med arterna i släktena ormrötter (Bistorta) och sliden (Aconogonon), omkring 1arter. Pilörter (Persicaria) är en växtsläkte i familjen slideväxter med cirka 1arter i den norra tempererade zonen.


Släktet har fått sitt namn av de lansettlika bladen, som liknar pilträdens blad. Pilörten är en ettårig, mångformig följeslagare till gammal kultur. Den är inte krävande när det gäller växtplats men föredrar kväverik jordmån.


Arten är ett besvärligt åkerogräs. Fröna bibehåller sin grobarhet i årtionden och kan passera oskadda genom djurens matsmältningskanaler. Släktet förs ofta till släktet pilörter (Persicaria), tillsammans med sliden (Aconogonon), och tillsammans har dessa tre släkten omkring 1arter. I Sverige förekommer ormrot (B. vivipara) och den naturaliserade arten stor ormrot (B. major).


Bestämningsnyckel Polygonaceae - Slideväxter: 1. Blomma med tre eller fyra hylleblad. Ettårig ört, upp till ett. Artikeln kan eventuellt innehålla språkliga fel eller ett.


Pilörter arter

Beroende på växtplatsen ser arten olika ut och man skulle kunna tro att det var fråga om två olika arter. Om exemplar från ena miljön planteras om till den andra ändrar arten också utseende och man kan på så sätt konstatera att skillnaderna i utseende är miljöbetingade. Blommorna är vitrosa blommor och frukterna svarta. Spodoptera exigua Smalvingat lövfly. Persicaria maculosa) är en ettårig krypande ört i familjen slideväxter.


Kontakt: Stefan Lemurell. Tidigare tillhörigheter. Den har mycket stadiga stjälkar och ett tätt, upprätt växtsätt. Plantorna blir efterhand allt mer omfångsrika, men tillväxten sker med måttlig hastighet. Ibland kan det finnas behov att hitta en växt som passar för sådana förhållanden som få andra växter klarar av.


Pilörter arter

Aplar (Malus) är ett släkte som består av cirka arter träd och buskar i familjen rosväxter och härstammar från den tempererade zonen i norra hemisfären, det vill säga Europa, Asien och. Det växer ohejdat, precis som ogräset brukar göra. Innehållet är tillgängligt under GNU Free Documentation License 1. Den här sidan har visats 2gånger. Som chef för den botaniska avdelningen ägnade sig Lindman främst åt studier av den skandinaviska floran, som släktena gröen, pilörter , krisslor och hagtornar.


För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto. Den förstnämnda har sitt namn av bladens brännande smak och kallas därför stundom vattenpeppar, Den artgrupp av släktet, dit de höra, kallas pilörter för de lansettlika bladen, som likna pilträdens. Skalkorn introducerades i det sydskandinaviska åkerbruket under övergången mellan yngre bronsåldern – äldre järnålder, vilket överensstämmer tidsmässigt med vilket fokus undersökningen har. Pileurt (Persicaria) er udbredt med langt over 1arter i alle tempererede egne af den nordlige halvkugle.


Det er enårige urter eller (sjældnere) stauder med opret, opstigende eller nedliggende vækst. Stænglerne er urteagtige, men af og til også forveddede. På grund av nya rön har flera populationer som tidigare sågs som underarter till gråtruten fått artstatus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg