tisdag 9 juni 2015

Hampa textil

Klassiska mönster i tidlös design från Svenskt Tenns webshop. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hamptygets slitstyrka är välkänd. Guldgrävarnas jeans var gjorda av hampa : Det enda tyget som tålde att bli utsatt för vatten i timmar.


C sker ingen färgförändring. Ett bra sätt att använda hampa på lite kallare breddgrader är låta hampa fungera som värmande isolering – istället för till exempel gullfiber.

Precis som alla grödor har hampan sina för och nackdelar. Det stora problemet med hampa som naturmaterial är att det kan vara känsligt för röta om det inte behandlas på rätt sätt. Naturfibern kommer från industrihampa. Den kan växa på näringsfattiga jordar och odlas inom hela EU. Den är tålig, snabbväxande, tillför jorden näring och de djupa rötterna binder marken och förhindrar jorderosion.


I Sverige har den länge varit förbjuden att odla på grund av den växtsläkting som förknippas med droger. Envirotextiles, LLC är tillverkare och importör av över 1hampa tyger hela världen och en ledande konsult för Colorado hampbranschen. HempAge använder hampa från små odlare i närheten av sin fabrik.


Hampan odlas på ett ekologiskt sätt (det finns ingen fördel med att odla hampa på annat sätt eftersom gödning och bekämpningsmedel inte behövs) men de små odlarna har inte råd och möjlighet att certifiera sina små terassodlingar.

På Textilhögskolan i Borås och inom organisationen Smart Textiles, centrum för forskning och innovation i Sjuhäradregionen, pågår projekt om allt från nya fibrer till smarta, interaktiva tyger där teknik och textil sammanfogas. Exempel på material som använts för att ta fram tygprover där är bambu, hampa och grov jutetråd. Nyttadesign tillverkar och formger innovativa, sköna produkter i miljöoptimala material. Produkter för mindfulness och yoga fyllda med boveteskal. Försäljning av certifierade ekologiska tyger.


För oss är tillverkningen en viktig del när vi köper in våra kläder, från odlaren till klädtillverkningen. Välkommen till Sonjas Textilateljé - Detalj! Vi samarbetar nu med företag som har samma mål som vi. Hampa är även intressant som biobränsle i form av briketter och som möjlig snabbväxande råvara i etanolframställning från cellulosa. Hampafibrer hålls fortfarande för att vara starka och tåliga.


Mönstrade textilier med tidlös elegans i Svenskt Tenns webshop. Från Hampa tillverkar man bland annat: Biobränsle, livsmedel, kläder, byggmaterial, smörjmedel, kosttillskott, papper, textil , rep och mycket mer. Svenska Hampaförbundet är en vision att etablera en seriös branchorganisation som för hampan framåt i landet, för att gynna företagare, människor och landet i stort. Vi som varit engagerade har insett att vi behöver vara fler människor som aktivt arbetar för att driva detta projekt. Läs om vår miljömärkning Bra Miljöval Textil.


Slow Fashion – färre men bättre plagg. As a fabric, hemp provides all the warmth and softness of a natural textile but with a superior durability seldom found in other materials. Hemp is extremely versatile and can be used for countless products such as apparel, accessories, shoes, furniture, and home furnishings.

Världens textil och klädindustrier vill inte ta det första steget och omstrukturera sina produktionsled från grunden och därigenom tvinga bomullsproducenter att omstrukturera till Hampaodling. Vi kan dock påverka som konsumenter, genom att köpa åtminstone några basplagg i ekologiska material så som hampa eller bambu varje år. En textilfiber är flexibel, lång och tunn, elastisk och lämplig för textil användning. Textilfibrer delas in i naturfibrer och konstfibrer, den senare kategorin delas vidare in i regenatfibrer och syntetfibrer.


Samma fiber är ofta känd under flera olika namn, ett kemiskt namn (systematiskt namn), ett trivialnamn och ett handelsnamn. Medlemskap i tre nivåer. Varje krona du handlar för ger dig en poäng – och ju mer poäng du samlar, desto högre nivå och fler förmåner får du.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg