torsdag 18 juni 2015

Första jobbet efter gymnasiet

Vi har expertkunskap kring de lagar och regler som rör din anställning. All arbetslivserfarenhet är mycket värdefull och även praktik utgör en merit när man senare söker jobb eller en yrkeshögskoleutbildning. Det kan vara svårt att få sitt första jobb.


Därför satsar vi extra på dig som är ung och vill komma in på arbetsmarknaden. Sabbatsår efter gymnasiet. Under gymnasietiden är det egentligen inte tänkt att man ska ta ett sabbatsår.

Det bästa är ofta att avsluta gymnasiet först och sedan ta sitt sabbatsår. Men ibland så behöver man av olika anledningar ta ett break. Om man direkt efter gymnasiet jobbar i något år eller några år, kan man alltid fortsätta läsa sedan.


Som anställ har man rätt att ta tjänstledigt för studier. Läsa kan man i olika studieformer - på folkhögskolor, inom yrkeshögskola, på högskolenivå, på privata skolor och man kan också bedriva självstudier. Du kan också läsa på Yrkeshögskola, YH, efter gymnasiet och en tids jobb. Efter gymnasiet kommer du förmodligen jobba som lärling ett tag, och då kommer du upptäcka vad du brinner för och vilket som blir ditt specialområde.


Lön och medlemskap i facket.

Lönen för en elektriker skiljer sig något mellan inriktning och erfarenhet. Den här gruppen har gått i gymnasiet i minst tre år. Det handlar om ungefär en fjärdedel av ungdomarna.


Exempel på unga i grupp 2. De som har låga inkomster första åren efter gymnasiet. Att hitta det första jobbet tar ofta längre tid än vad man tror. Fundera inte för mycket på vad du vill göra, första jobbet efter gymnasiet är till för att du ska lära dig mer om dig själv och det som är viktigt för dig.


Vilket jobb kan man få direkt efter gymnasiet om man gick ut ett högskoleförberedande gymnasieprogram? Det är en fråga som ställs av ungdomar som efter ett högskoleförberedande program bestämmer sig för att inte ansöka om fortsatta studier utan vill få jobb. Sedan ska man välja efter intresse oavsett statistik, det är viktigt.


Kollar upp fem och tio år senare Svenskt Näringsliv har undersökt hur det ser ut fem och tio år efter att eleverna tagit studenten. Så då blir det ju till att söka jobb istället. Första dagen är det vanligt att lärarna genomför lära-känna varandra övningar men, för övrigt, brukar man inte göra något särskilt första dagen på gymnasiet , förutom att ge ganska mycket information: shemat, reglerna, namnen på skolpersonal med mera.


Tips som förhoppningsvis blir till hjälp: Tänk positivt! Vi vill fortsätta vara bäst i klassen och vårt mål är att Low2High Vacuum är det första du tänker på när du tänker på vakuum. Därför söker vi nu, tillsammans med Oddwork, efter en social och vetgirig Teknisk Säljare till vårt kontor i Uppsala.


Ena dagen träffar du en forskare. Hej, jag går i första året i gymnasiet och vill gärna plugga vidare efter gymnasiet.

Min fråga är om när jag går ut gymnasiet har godkänt i alla betyg men fortfarande behöver koplettera på komvux för att få höggre betyg i vissa ämnen. Kommer jag då hamna på någon sorts reservlista eller på samma lista som alla andra. Här kommer du att känna dig som hemma ute på våra företag där du har praktik under stor del av veckorna. Här får du också pröva dina kunskaper på riktigt, med stöd och guidning av din handledare. Du skapar värdefulla kontakter som blir viktiga för dig då du efter studenten ska söka första jobbet.


På el- och energiprogrammet med inriktning mot elteknik på Tyresö gymnasium får du kunskaper i att konstruera, installera och underhålla olika typer av elinstallationer. Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som installationselektriker och larminstallatör. Studera vidare efter gymnasiet Om du vill studera vidare på högskola eller universitet är det bra att känna till hur dina chanser påverkas av gymnasievalet. Högskolan är samlingsnamnet på den utbildning som sker vid högskolor och universitet.


Längtar du efter ett riktigt bra jobb och att tjäna dina egna pengar? Har du inte riktigt koll på vad du vill göra efter gymnasiet ? Det var lite lättare att få jobb direkt efter gymnasiet på min tid (snart år sen :-P ), men de flesta tog bara tillfälliga jobb för att sen plugga vidare. Dom jag känner som enbart läst gymnasiet (inte yrkeslinjer) fick visserligen jobb , men ingen av dom är helt nöjd med sina karriärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg