tisdag 10 oktober 2017

Vad är typiskt finskt

Jag undrar vad ni anser är typiskt finskt och typiskt svenskt gällandes: 1. Men vad är egentligen sisu och är det typiskt finskt ? Att ha sisu har länge varit en del av den finska självbilden och har förknippats med hårt arbete. Många finska barn har i sin uppväxt fått höra från sina föräldrar att de ska vara starka och kämpa och finska arbetare ansågs som bra och uthållig arbetskraft. Förr lade man en liten bondböna(=fève) i kakan men nu för tiden är det en liten porslinsfigur som kan föreställa precis vad som helst. Den göms i och bakas med kakan. Den sista biten är för den okände som kan knacka på dörren.


Vad är typiskt finskt

Typiskt finskt enligt Anders Rexed. För mig är örfilar något som är typiskt finskt. Och då menar jag inte slaget örfil utan bullarna. De har så roliga namn på kaffe bröd i Finland.


Och örfilar är så himla goda. Finns även andra bullar som också är typiskt finskt. Jag har lite planer på att ge bort en korg med innehållande fransk talande saker till en person som älskar Frankrike, jag är inte hemma på det området och undrar vad är typiskt franskt ? Jag hade just nu tänkt, vin, ost och en fransk kokbok. Visste du att det här är typiskt finländskt? Landet må vara ungt, men dess bidrag till kultur och sport och den storslagna finländska naturen lämnar få oberörda.


Vad är typiskt finskt

Har du koll på vad som är finskt ? Bilden på tightsen får alla att skratta – ser du vad som gått helt fel? Det är både maritimt och kontinentalt påverkat. Kontinentaliteten, som kännetecknas av varma somrar och kalla snörika vintrar, tilltar med avståndet från havet och är därför mest utpräglat i nordost.


Mildast är klimatet i sydvästra Finland där årsmedeltemperaturen ligger på cirka grader. Vad är typiskt svenskt? TYPISKT SVENSKT BETEENDE. Ullared är det typiskt svenska. Björnens land: Björnen är Finlands nationaldjur.


Dock äter jag dagligen rågbröd av typen efterugnsbröd med 1 grovt rågmjöl, ett typiskt finskt bröd det också. De är riktigt goda om man rostar dem lätt och ser till att lägga tillräckligt med pålägg på. Det är ett bättre val, även om jag helst skulle undvika spannmål helt. Så rätt ovanligt är det nog i det yngre generationen här idag, tror det är rätt många äldre gubbar som helter så dock.


Pasta är också något vi äter var och varannan dag, ändå säger ingen att pasta är typiskt svenskt. Just nu är trenden med blå, gröna och senapsgula toner stor, och man ser även mycket blommigt och mönstrat i tapeter och textilier. Trendigt eller inte – välfyllda bokhyllor är ett måste i ett typiskt franskt hem. Färskpotatis med skal. Och lingon och jordgubbar kan ju vara nästan lika sura om man har otur.


Nåja, det är tanken som räknas! Och är det typiskt finskt ? Slå upp Det är typiskt ! Svensk- franskt lexikon. I Sverige är det vanligt att vi öppet diskuterar vad som är typiskt för oss svenskar. Det är faktiskt en sak som kan anses som typiskt svenska.


Det är att vi letar efter saker hos varandra, och försöker identifiera oss till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg