fredag 13 oktober 2017

Fystest monté

Vi skulle vilja visa dig en beskrivning här men webbplatsen du tittar på tillåter inte detta. Måndag den november kör vi gemensamt fystest för nya och befintliga montéryttare. Stina Swartling är ansvarig för montésporten på Svensk Travsport, och hon håller inte alls med om den tuffa kritik som varit mot fystestet den senaste tiden. Faktum är att förslaget från början var ett dubbelt så tufft fystest som det i dag är.


Det ska vara inslag av både kondition och styrka vilket detta test har. Ryttaren stängs av ända till ett godkänt test genomförts och godkänts.

Från och med förra fredagen har även fystestet ändrats och anpassats bättre till disciplinen. Grattis till godkänt fystest i monté. En lyckad kväll där alla, med marginal, blev godkända i monté -fys-testen. Axén gör fystest för monté - Spelvärde.


Eftersom Axén förlorade mot Jesus i Kriterietävlingen innebär det att Axén blev tvungen att göra fystestet för monté på Solvalla. När jag tog licensen var vi försöks-kanin-grupp för hur fystestet skulle utformas. Då gjorde vi bara fystestet på skoj för att jämföra och jag kan säga att en person av typ åtta klarade löpningen.


Nu möts det av tuff kritik, något som Travronden skrivit om. Anledningen: fystestet bedöms av flera vara alldeles för tufft.

Fystest för montéryttare. Torsdag november, kl 20:på Nolia (samma som förra året). Anmälan till Håkan, hakan. Deltagarkrav: Du skall ha god kunskap om häst i allmänhet och travsport i synnerhet. För monté gäller även ett rid- och fystest.


En montéryttare måste vara i god fysisk kondition eftersom monté är en väldigt fysiskt krävande sport. Den som vill lösa licens måste genomgå ett fystest och de ryttare som har deltagit i färre än aktiviteter under ett år måste genomgå ett nytt fystest för att få lösa nästa års licens. Idag har jag varit nere hos Bo Öhrberg och provat en ny pålle, Pokemon Ås. Aldrig startad monté men riden nån gång för längesen #128513; längde mina stigläder och för säkerhets skull provade vi i lina först, sen gick det super. Den här notisen dök upp där det står om det fystest som krävs för att få monté - eller jockeylicens.


Hur många inom ridsporten klarar detta”? Jag tycker det där var ett fystest med väldigt låga mål! Jag hoppas verkligen att alla ryttare klarar det där eller motsvarande utifrån sina förutsättningar. Merparten av det iallafall).


Jag tror inte nedgången har med fystestet att göra. Släpp på testet ett par år, enda resultaten lär bli att de vältränade vinner mer och övriga får det tuffare. Men knappast ger det fler licenser.


Vi samlas i Travskolans utbildningslokal på Bergsåker kl 19.

För er som inte kan komma denna kväll, kontakta Annika Söderholm så hittar vi en alternativ tid. Se ST uppdatering nedan. Där planerar vi träningsdagar i hop och andra trevliga träffar! I dagsläget ser galoppens och monténs fystest likadant ut. Kravet på antal ridna lopp för att inte behöva göra fystestet skärptes också från årsskiftet.


Detta för att komma ett stag närmare en harmonisering av reglerna i Skandinavien. Norge har till exempel fystest för alla ryttare årligen, berättar Stina Swartling. För att orka med det finns det många olika sätt att träna.


Här kan du läsa lite mer om det. Nu är det Monté som gäller och Lebourgeois rider. Tror det är en toppchans och kan vara en spik att avsluta med. Vill man gardera i sista, finns dock ett par intressanta motbud. Gangster Du Wallon är osäker man det finns fart i den.


Varningen på Gawayn Maybe, diskad i sina lopp dock Monté nu. Systemförslag Vpå rader. Ansvarig utbildare: Roger Z Andersson. Ryttaren i monté måste väga minst kilo inklusive utrustning.


För att fastställa detta vägs alla ryttare både före och efter ett lopp. Om ryttaren har för låg vikt vid invägningen blir denne diskvalificerad. För att kunna ta licens som montéryttare måste ryttaren genomföra ett fystest. För att ta montélicens – travridning – krävs ett godkänt fystest vilket innefattar bland annat tre kilometers löpning på maximalt minuter.


Trots det håller inte samtliga ryttare tillräckligt god fysisk status. Under måldomarkonferensen hade vi monté som en punkt på agendan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg