onsdag 11 oktober 2017

Sockerberoende symtom

Bota ditt sockerberoende på min. Det kan vara ett tecken på ett sockerberoende. Kurera tog sig en pratstund med Fredrik Paulún, som är en av Sveriges mest kända näringsfysiologer.


Här berättar han om hur du vet att du är sockerberoende , om avgiftningssymtom och ger tips på nyttigare söta alternativ. Enligt RSB, Riksförbundet för sockerberoende , kännetecknas ett sockerberoende av toleransökning, kontrollförlust och fortsatt användande trots negativa konsekvenser, det vill säga samma symptom som nikotin- alkohol- eller drogberoende. Här är tecken på att du kan vara sockerberoende : DailyMail: The Signs You Could Be a Sugar Addict.

Studier visar att socker kan vara väldigt beroendeframkallande, så det är någonting som ska tas på allvar. Speciellt med tanke på att det i många fall leder till flera olika sjukdomar (inklusive fetma). Hur vet man om man är sockerberoende ? Ett vanligt symtom är att man ständigt tänker på nästa gång man ska få i sig något sött.


Ett annat symtom kan vara att man tycker att Lokas nya vatten med smak av chokladmilkshake, jordgubbsglass eller citronpaj låter som en mumsig idé. Om du har många av dessa symtom och beteenden kan det vara tecken på att du är sockerberoende och mår bra av att trappa ner eller sluta med sötsaker. Det gäller särskilt de sista fem punkterna som handlar om beteendet. Rensa bort allt socker ur kylskåp och skafferi.


Det gör att blodsockret svänger ännu mer och då måste kroppen kompensera med att binjurarna snabbt utsöndrar kortisol, för att vi ska orka.

Men det stressar i sin tur kroppen ännu mer och ger vår kropp alla de konstiga symtom som vi får som till exempel utmattning, kryp i kroppen, ont i kroppen, värk och så vidare. Här finns de mycket information om farligt sockerberoende men även en del annat intressant som nyheter om sockerberoende samt var du kan få hjälp om du är på jakt efter strösocker. Sidan om sockerberoende är ännu inte klar utan det kommer hela tiden ny fakta om farligt sockerberoende och sockersug. Bitten Jonsson - Addiction Medicine - har behandlat många personer i Norden med hjärnsjukdomen beroende.


Allt beroende börjar i hjärnan, oavsett drog. Det skulle vara ett papper som sockerberoende kan vara genetisk. En studie visade att den genetiska modifieringen till hormonet ghrelin, som styr din hunger, kan leda till en ökad önskan om socker och alkohol.


Problem med att svälja påverkar hur maten rör sig från mun till mage. De inkluderar en uppsättning olika tillstån men de har gemensamt att de påverkar sväljprocessen. Dessa tillstånd har inte bara olika källor, utan kan även resultera i olika symptom. En person som är sockerberoende har ingen kontroll och blir sjuk av sockret de äter. Symptom kan vara humörsvängningar, aggressivitet, panikångest eller insulinresistens, säger Bitten Jonsson som är sjuksköterska och har arbetat med beroendesjukdomar i över år.


Att vara sockerberoende , eller att ha ett starkt begär efter sötsaker och snabba kolhydrater är det många som tampas med. Vitt socker är ren energi som inte bidrar med någon näring och som i längden kan leda till hälsoproblem. Hjärnans belöningssystem stimuleras av socker. Detta har resulterat i en diskussion om huruvida socker är beroendeframkallande, eller inte.


Det saknas dock studier som bekräftar ett sockerberoende hos människor. Teorin att socker är starkt beroendeframkallande bygger på att vårt biologiska arv kan avgöra hur sockersugna vi blir. Jag är sockerberoende och det är inte roligt.

De tre första dagarna är värst, sedan blev det bättre efter ca tre veckor. När spelmissbruk blev en del av beroendefamiljen fanns farhågor om att det skulle öppna för andra ”s”, närmare bestämt sockerberoende och shoppingberoende. Men sockerberoende har, trots en flitig användning av begreppet, aldrig godkänts som diagnos. Fakta Texten är hämtad ur boken Friskare barn av Peter Wilhelmsson.


Sockerberoende hos barn. Vi vänjer barn vid socker och den söta. Om du vill bli av med ditt sockerberoende är det viktigt att du får i dig tillräckligt med bra mat. Undvik stärkelserik mat.


Stärkelserik mat kan öka suget efter socker. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg