måndag 16 oktober 2017

Är det dyrt på jamaica

Det räcker gott med passet. När det gäller vacciner rekommenderas skydd mot hepatit A. Om du ska spendera en längre tid utanför turistområdena är det också klokt att komplettera med ett vaccin mot tyfoidfeber. Jamaica är en förhållandevis dyr ö att semestra på , dock enbart med karibiska mått mätt.


De är nämligen godkända taxibilar, och gör upp om priset innan det är dags att hoppa in i bilen.

Prisläget är ju lite dyrare än t. Thailan (beror på att det kommer mycket turister från Canada och USA), men det går att fynda både kläder och souvenirer. För vänster trafik lockar inte att köra i själv. Jag undrar också om ungefärligt prisläge på mat och dryck.


Jamaicas nuvarande fixstjärna Usain Bolt ligger för en gångs skull långt efter. Och det kanske inte är så konstigt. För Jamaica är betydligt mer reggaelunk än 100-meterstempo.


Här tar man det lugnt, ingen tycks vara stressad.

Ska man bara använda ett ord för att beskriva Jamaica måste det bli laidback. Lignum vitae (pockenholz på svenska) är ett av världens tyngsta och hårdaste träslag. Rudel snidar till en Bob Marley på ett par timmar, men affärerna går trögt nu när det är lågsäsong säger han.


Jamaicas mest kända reggaeartist syns och hörs var än vi rör oss på Jamaica. Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation. Inte minst då det ibland kan förekomma stora prisskillnader mellan storstad och landsbygd. Priserna baserar sig på uppgifter inhämtade från ett flertal olika källor, och endast när vi anser dem tillförlitliga har de publicerats.


Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Därför sätter vi punkt även i vår tid. Tillsammans med det världsomspännande konsultföretaget ECA har Aftonbladet Resa tagit fram en lista över semesterländer, från de billigaste till de dyraste. Sverige har alltid siffran 100.


Högre siffra betyder att landet är dyrare , lägre att det är billigare. Exempel: På Islan som har prisnivån 13 är varorna i. På ön St Martin procent. Kuba, Mexiko, Panama och Dominikanska republiken lockar däremot med en prisnivå som är bara hälften mot den här hemma.


Dessutom är de jamaicanska vägarna ofta krokiga och fulla med hål, så det kan vara farligt att köra om natten när det är dåligt sikt, speciellt i bergsområdena.

Brottslighet och våld är ett allvarligt problem på Jamaica , och det förekommer också kidnappningar. I hotellkvarteren och på turistorterna fungerar polisen oftast relativt effektivt. I synnerhet i huvudstaden Kingston med omnejd och i Montego Bay finns farliga områden där det förekommer rån och väpnade strider.


Kopplingen till dollarn påverkar. En sak som till väldigt stor del påverkar hur dyrt det är för oss svenskar i Dubai är , även om det kanske låter märkligt, den svenska kronans förhållande till den amerikanska dollarn. När en kyckling dödas på sätt där huvudet är fristående från res. En kyckling eller något annat djur inte kan leva utan sitt huvud. En vecka med tonårsdotter i New York.


Hur illa kan det egentligen sluta, undrar man ju lite oroligt innan avresa. Och New York ÄR helt klart en dyr sta samtidigt som dollarn är rekordhög. Så här dyrt blev det för oss. Här varierar det förstås ganska stort. Vi hamnade på ett ställe där de hade små-rätter.


Det skulle ge mindre trängsel och kanske minska behoven av dyr utbyggnad. Att ta reda på vad som är fel kan bli en dyr historia. En felsökning på en bilverkstad kan i princip bli hur dyr som helst.


Därmed blir det en dyr konstruktion som dessutom delvis blir en barriär mellan olika bostadsområden. Men produkten har varit för dyr och. Köp vatten på flaska så undviker du problem med magen när du reser runt på Kuba.


Rören är dessutom gamla på många ställen och även om det inte ska vara någon fara att dricka, så kan det finnas läckor och giftiga ämnen. Dessa taxibilar är något dyrare än om du tar en taxi från gatan, då hotellet tar ut en del av priset. På Jamaica är egentligen taxi ett kollektivt transportmedel och taxibilarna är vanliga bilar med röd registreringsskylt. Taxibilarna saknar ofta taxameter och det är därför klokt att göra upp priset i förväg.


Det är helt enkelt inte värt att riskera det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg